Terugvinding van vervoerstijlen

Geplaatst: 25 juli 2009 in Scheppingsverhalen
Tags:, , , , , ,

Ligfiets modern trouw twee
 

we zijn de moderne tijd kwijt, zegt hij en schikt in de oude etalage de miniaturen die het nog uitstralen, absolute nieuwheid. een klant bij de toonbank moppert over de vorm van zijn auto. ze zijn tegenwoordig niet meer in staat om uit het niets iets moois te maken. eerst moet er een concept zijn, dat klopt. een kloppend denkbeeld haalt alle magie uit de werkelijkheid, maar dat kan niemand meer wat schelen.

 
de fietsenmaker gooit er nog een schepje bovenop. uit de liefde voor het vak is zoals uit die voor je familie alle spontaniteit verdwenen. neem nou de ligfiets. een nieuwigheid op het gebied van vervoerstijlen, maar totaal niks nieuws wat betreft vormgeving en techniek. kijk hier heb ik nog een ontwerp van mijn vader uit 1975. de miniatuur toont een strak en tegelijk met frivole details uitgerust model van een uitgerekte scooter.
qua vorm een lust voor het oog. qua techniek meerdere sprongen tegelijk voorwaarts. hij heeft er een trappersysteem in verwerkt dat met roterende schijven het voorwiel tegelijk voort kan bewegen, kan versnellen, remmen en achteruit kan laten draaien. door het voorwiel bijna bol te maken kan de fiets met een hele lichte beweging van het stuur al een scherpe bocht maken.
 
het model is zo vernuftig in elkaar gezet dat je alle mogelijkheden in miniatuur kunt demonstreren. kijk zo zet je de fiets op slot. hij zet het stuur in een verticale stand en inderdaad de trappers kun je niet meer bewegen en beide wielen zitten muurvast. de mooiste vinding is het achterwiel. hij draait het stuur opnieuw verticaal, maar nu met de handvaten naar boven, en de achterspatborden verwijden zich. als je op de koplamp drukt, wordt de achterband drie keer zo breed en komen er uit de voorband hardrubberen schepjes. klaar om over het water te varen, zegt hij trots.
 
zijn vrouw komt erbij staan en wijst nog op de slimme trappers. als je de grootste schijf ronddraait vlieg je met niet meer dan tien omwentelingen de erasmusbrug over. door de breedte van de banden zo wijd mogelijk te maken, is het een scootmobiel die je met de kracht van luchtfietsen evenveel vaart kan geven als een motor.
 
het trotst zijn ze op het achterlicht, waarvan de vorm subtiel en tegelijk zeer opvallend is. maar de manier van branden is een nog grotere kleine sensatie. het geeft licht door vonkjes, kortsluitinkjes, die zelf weer energie leveren, die je zo voor een aandrijfmotor kunt benutten. de reden dat het nooit in fabricage is genomen is even simpel als wreed. het patent van het materiaal, dat de uitvinder op het oog had, een polymeer, was voor zijn neus weggeritst door de bedenker van het lelijkste voertuig op aarde de opblaasbare rollator.
 
over 20 jaar komt het patent weer vrij en kunnen we de ligfiets in allerlei zelf opzwellende en inkrimpende voer- en vaartuigen terug uitvinden. ja, straalt zijn vrouw, we worden terugvinders. ze ziet meteen een familiebedrijf voor al haar kleinkinderen in het verschiet. zoals 500 jaar geleden de ontdekkingsreizigers de wereld op zijn kop hebben gezet met het ontsluiten van oude werelden, zullen haar kinderen dat opnieuw doen met het lichten van de graven van de verloren moderne tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.