De laatste dag geproefd

Geplaatst: 3 augustus 2009 in Choreografie
Tags:, , , , ,

Een heuse apocalypse heeft me gedwongen dit artikel in te sturen, voordat ik in Vlissingen de dokters weer in mijn darmen mag laten rondneuzen.

Als straf voor mijn ongemanierde denken over zonsondergangen vergat ik mijn  sleutels uit het slot te halen, die ik met een flinke knal van zijn deur dicht had geslagen. De dagelijkse echo van de schepping compleet met zondeval was de bovennatuur kennelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

De straf was een treiterpartij van alle pech die je daarna nog kan overkomen. De priesters van Jan Bouma waren onbereikbaar. De buren hadden opeens allemaal werk. De slager was geen wijkprofeet meer. De sigarenboer wist zeker dat er een winnend lot in mijn bus was gestopt en was alleen bereid om zijn trap te lenen als ik de wijd openstaande rekening bij hem betaalde, die de omvang had van de hoofdprijs van de BankGiroLoterij.

Na ondertekening van zijn wurgcontract was de trap zo koppig als een ezel. Met behulp van de hele buurt, die was toegestroomd op aanraden van de postbode die de brief net bij me had bezorgd, konden we de aluminiumversie van het lastdier, dat liever zichzelf bovenop de mens laat rondrijden, dwingen zijn poten verder te spreiden. In de genante en ook tegennatuurlijke stand van een werpende muilezel was de kans groot dat ik het dier dwars door zijn poten heen de grond in zou trappen als ik me moest afzetten om op mijn balkon te belanden.

Met de landschapsarchitect, mijn rechterbuurman die ongerust zijn veldwerk had neergelegd en op de van mij geleende cabriobrommerd kwam aangesjeesd als choreograaf, lukte het na enige oefening op de grond om in één beenzwaai mijn 60 jarige lijf integraal van de gebolde ezelsrug over de stalen ballustrade te transporteren zonder een viooltje aan te raken van het bos, dat angstig in mijn bloembakken het laatste oordeel met gesloten blaadjes onderging. Eenmaal op mijn balkon beland, zag ik in de diepte de gevolgen als het niet gelukt was voor me uitgetekend.

platjesapocalypse

Samen met mijn linkerbuurman, die in Art Delight schept en toch thuis bleek te zijn, keken we naar de gevolgen van mijn aftrap voor de veiligste afsprong van een brug met ongelijke leggers. Man, man, wat heb jij een geluk gehad, sloeg hij zijn arm om me heen, en wat een prachtig schilderij kun je maken met een simpele huishoudtrap die onder de kracht van een mens, die zich niet laat buitensluiten, de halve buurt de grond in boort. 

Ik moet, nu ik naar de foto kijk, ook toegeven dat de Laatste Dag in straatvet heel fraai is. Ik zit alleen met de prijs van de BGLoterij in mijn  maag, waarin me gratis toegang voor de opening van de Hermitage Amsterdam wordt aangeboden waar een schatkist met € 50.000,- voor me klaar zou staan, maar alleen af te halen is als ik mijn unieke muntcode vóór 31 juli activeer. Leuk hoor, die priesters van Jan, helemaal voor niks mijn leven gewaagd en dat van de halve buurt naar de filistijnen geholpen.

De inkijkoperatie in Vlissingen heb ik afgezegd voor vandaag. Bang dat de poliepen zich doodgeschrokken zijn en zich in mijn darmwand hebben begraven, waardoor de artsen er een forensisch onderzoek van moeten maken. 

Het straatvet is door mijn getier op de postbode als een haas naar huis gevlogen, zodat ik de Gesamtarbeit van mijn buurt als troost niet eens kan inlijsten. Hoewel ik wel blij ben met de beenzwaai. Volgens de yogalerares, die naast de lichtklodderaar woont, was het een perfecte combinatie van de ganzenpas en de ouderwetse afzetsprong van het hoogspringen vóór de flicflac teruggevonden werd. 

Het zwellen en krimpen van mijn levenskansen ben ik moe. Deze dag maak ik zoveel afspraken dat ik voorlopig geen last meer kan hebben van het toeval, dat conform een duister godsplan mijn aandacht bij het tikken van mijn tijd wil houden en op de plaats waar in hetzelfde plan mijn optandingslichaam verwacht wordt als het waar blijkt te zijn dat we aan het einde van het Duizendjarige Vredesrijk zijn beland. Dan kan ik ook niet piekeren of een millennium vrede een noodzakelijke voorwaarde is of toch een metafoor voor het geduld dat we moeten hebben.

reacties
 1. jan bouma schreef:

  Het schilderij lijkt me een computergestuurde enscenering met allerlei
  desktoppublishing raffinementen erin… en waar ik geen verstand van heb
  dan slechts wat kreten in die richting…; desalniettemin het is een kleurige
  prent geworden in de afmeting van…?
  Wat ik wel weet is… dat ik gezegd had "dat ge halverwege bekeerd zou worden
  op de weg naar Vlissingen!"
  (altijd lastig die helderzienden)

 2. Jezzebel schreef:

  Oh man, wat een toestand.
  Je hebt het prachtig opgeschreven.
  En de plaat vind ik heel erg mooi.
  Zoveel te zien.
  Zoveel te beleven.
  Zal ik met je meegaan naar Vlissingen?
  Ik ben goed in grapjes maken,
  als het er op aankomt.
  Blijf gezond mooie man.

 3. Jezzebel schreef:

  In de zwarte lijnen zag ik trouwens ook nog een Hebreeuwse ‘chet’.
  De eerste letter van het woord ‘chai’.
  Dat leven betekent.
  Nu ben ik de joed aan het zoeken om het woord compleet te maken.
  De joed, net als de vav, of de hey (die weer heel erg veel lijkt op de chet) hebben in het Hebreeuws altijd iets met God te maken.
  Ah ja, ik heb ‘m, hij ligt in de buurt.
  De goddelijke joed.
  Zo klopt het toch.
  Joed, ook grappig (In het Nederlands schrijven ze dat met een t, van joetje, maar wat weten die Hollanders ervan).
  Joed kan ook Jad zijn, en dat is, alweer ‘hand’.
  En zo kan ik eindeloos doorgaan.
  Want in joed zit ook de goddelijke vav (die een v, of een o klank is).
  Je bent iets heel moois aan het maken.
  Dat wilde ik zeggen. 🙂

 4. Marius van Artaaa schreef:

  de afmeting van het straatvet dat ik met PaintPerfect, vers geperst uit de oerbroncode van WordPerfect, geheel en al met slchts twee vingertoppen zonder enige sturing van de computer zelf op één A4 heb geprint met de simpele opdracht: gewoon papier, gecentreerd, zonder randen afdrukken, is oneindig….
  halverwege heb je slecht gezien. Ik was de deur net uit…
  bekeren kun je ook uit je lijstje vaardigheden schrappen, Ik laat me door iedere wind die me tegemoet komt keren…
  is de mens niet in al zijn voorspellingen pas op zijn best als hij zich gedraagt als de haan die we op de toren zetten om voor ons met iedere wind mee te gaan…..
  (altijd last hebben van het objectzijn van de parapsychologie lijkt me inderdaad geen pretje)

 5. Marius van Artaaa schreef:

  @Jezzebel
  ja en vooral iets moois aan het meemaken…
  er moet iemand zijn hand hebben overspeelt, want ik heb totaal niet gevloekt vandaag…
  hollander is ook zoiets dat klopt als een bus, waar de i uit gevallen is. Het is een samentrekking van het begin van de zin die hier vast is misverstaan werd toen Noach over de hele werled heeft geschreeuwd:
  hol land er komt teveel water op je af….
  ga zo toch naar Vlissingen voor de recepten, maar had hier geen letter van willen missen…

 6. Jezzebel schreef:

  Ik denk aan je Marius.
  Word gezond.
  Er zijn nog mooie verhalen te vertellen.
  Daar reken ik op.
  Dan weet je het wel 🙂

 7. jan bouma schreef:

  de haan is dom; hij vraagt zich niet af wie de wind stuurt
  en waar die vandaan komt..; heb me altijd geërgerd aan de
  haantjes die bovenop de torens staan..
  verlaat men z’n huis en gooit de deur in het slot
  of vergeet de sleutels is men zelfs verder dan
  halverwege….
  @Jezz
  In mijn zwerk kun je de gehele Talmoed, de Koran
  en de Bijbel lezen want ik schreef de Hoofdbel…:))

 8. Jezzebel schreef:

  @Jan, ik kan in een reclamefolder nog een goddelijke hand herkennen.
  @Marius, waar was die tekst tussen haakjes goed voor?
  Laat maar aan mij over wat ik wel of geen pretje vind.
  Ik kan dat goed aangeven.

 9. Marius van Artaaa schreef:

  @jan
  een haan die zich iets zou afvragen, hmm, wie is er nou dom…
  je ergeren aan haantjes die niet kraaien, niet naar jou zwaaien, niet net als jij aan de werkelijkheid een punt draaien dat is nog dommer…
  een deur dichtslaan en dan al halverwege zijn op een afstand van meer dan vijftig kilometer van de plaats waar men heen moet gaan, dat is towel het allerdomst…
  toch?!

 10. Marius van Artaaa schreef:

  @Jezzebel, die tekst was voor Jan bestemd en zat ik in te kloppen met mijn hand in de zij waar Jezus van N. het zwaard gevoeld heeft, waardoor ik te laat was en jij al twee reacties ertussen had geplaatst…
  ik zal nooit iets suggereren wat niet waar kan zijn…
  zelfs al lijd ik nu meer pijn aan die zij dan een christen zich kan voorstellen van de kruisiging…

 11. Jezzebel schreef:

  @Marius, vergat ik nog te vertellen.
  Een joed heeft de vorm van een komma.
  Zeg maar een punt, met een staartje. 🙂

 12. Jezzebel schreef:

  Kan ik iets voor je doen man?
  Ik hoor je.
  Ik meen het, ik ga zo met je mee naar Vlissingen.
  Of je hand vast houden.
  Je zeg het, ik ben er.

 13. Marius van Artaaa schreef:

  "Jezzebel
  oh, een peukenraper, die kan zijn lol op met al die hangrokers die samenscholen bij kantoor, school en bankgebouwen…
  ik probeer zo gezond mogelijk te blijven, de kijkoperatie moet voorkomen dat ze uitgroeien tot bomen des kwaads…
  dat lukt me al een kleine 20 jaar, dus….
  mijn hand vasthouden, dat zal ik onthouden als ik een nieuwe afspraak heb gemaakt, maar dan graag die van de verpleegkundige die de poliep een kopje kleiner moet maken…
  ik ben de eerste keer, dat ik kijkers toeliet in mijn gangenstelsel, getuige geweest van het latente conflict tussen de specialist S en de verpleegkundige V (de eeuwige slangenkuil die ze in het huisartsenembleem vergeten zijn weer te geven). Tijdens de maagscopie (die ik na het darmkijken moet toestaan) meende S dat V niet geknepen had en dus het weefselmonstertje niet had verwijderd. Zonder dat ik, het podium zelf van hun klucht, tusen beide kon komen, kneep V nog even een paar keer extra in de grijper onder het uitstoten van haar gif dat ze wel geknepen had. Ieder woord onderstrepend met een knauw uit mijn maag….

 14. Jezzebel schreef:

  @Marius, ah dat heb ik zelf gedaan.
  De peuken van het terras scheppen.
  En naar de lipservice kijken. 🙂
  Laat me weten als ik iets kan doen.
  Ik wil ook nog zo graag schilderen.
  Dan weet je het wel.
  Dan gaat alles weer anders.
  Ik heb trouwens ook een keer zo mijn deur dichtgetrokken.
  Toen kwam ik mijn niet altijd even betrouwbare buurvrouw tegen.http://www.vkblog.nl/bericht/254055/Mijn_niet_altijd_even_correcte_buurvrouw
  Die heb ik toen maar verantwoordelijk gemaakt voor mijn sleutel.
  Is dat geen idee?
  🙂

 15. Jezzebel schreef:

  @Marius, oi man, als ik je woorden lees, dan kan ik het voelen.
  Ik kan gelukkig ook heel charmant naar verpleegsters lachen.
  En ze verstaan mijn woorden goed, als ik zeg dat ze er hun best voor moeten doen.
  Zachtjes, en met liefde.
  Laat het me weten.
  Ik zal er zijn.

 16. Marius van Artaaa schreef:

  "Jezzebel
  mijn sleutelbewaarder is met vakantie…
  ach arme, moest je bukken voor je centjes…
  ik zal niet sterven voordat we hebben geschilderd…
  zeer herkenbaar je verlieservaring. In Vlissingen heeft mijn bovenbuurman de sleutel van mijn studiootje aldaar en daar heb ik ook nooit last als ik het weer niet kan laten…
  het idee is op zich goed, maar niet almachtig…
  beter zou zijn als we eindelijk eens in onze vingertoppen de lichtstraal krijgen die alles ontsluit…
  ook weer zo´n kunstwerk waar we als museumfanaten meteen weerrk van zou moeten maken…
  de pijn in mijn zij begint te schemeren…
  reageren op jou is genezend, wist je dat, zoniet, ga je er wat mee doen?
  weer heb je tussendoor gereageerd, zou dat het zijn…
  je aanbod is geweldig…
  maar nu moet ik echt als een haas ervandoor anders sta ik straks voor een gesloten deur van de apotheek die alleen homeopathie in de avonduren biedt en allopathie tot 5 uur, daaaaaag….

 17. Jezzebel schreef:

  Dag Marius,
  Ik ga gewoon even door met kletsen.
  Voor straks, voor later.
  Ik moet gelukkig weer om je lachen.
  Dat is lekker.
  Tikoen Olam man, daar gaan we het over hebben.
  Het helen van de wereld.
  En de gebroken ‘vessels’.
  En zo en zo en zo.
  Blijf gezond, mooie man.
  Er is nog zo veel te delen.

 18. joost tibosch sr schreef:

  @Marius,
  Alle geluk van de(ze)wereld toegewenst!

 19. jan bouma schreef:

  @Jezz
  @Marius
  (terwijl de uren verstreken)
  Wie wat hoe bepaalt
  zal leven. Zo meent hij of zij.
  De mensengoden hebben de macht;
  ook al regeert de natuur over hen.
  @Jezz
  Toeval?
  Over die gebroken ‘vessels’
  zie mijn volgende blog….
  Toeval bestaat niet.

 20. Jezzebel schreef:

  @Jan, nee, toeval bestaat niet.
  Als je nederig kunt knielen.
  Voor het lot.
  En alles wat erbij hoort.
  Alles wat ze op je hoofd storten.
  @Marius, gaat het goed met je?
  Ik moet de hele avond aan je denken.
  Misschien helpt het.
  Ik ben heel dichtbij.
  Al mijn woorden.
  Heel mijn gespleten tong.
  Dan weet je het wel.
  Dat wordt giechelen.

 21. Marius van Artaaa schreef:

  @Jan
  Als ik hier klaar ben in Vlissingen dan zal ik voor je het brein van Kloos kraken, dan kun je weer in God geloven, dood of levend…
  @Jezzebel
  je bent echt een schat…
  jammer dat ik dit gisteren niet kon lezen…
  ik moet ervoor naar de prachtige bibliotheek van Vlissingen, vol logeerkamers, huiskamers, kinderkamers enz. en een beletage met internetafwerkplekken…
  daar zit ik nu, met een corset om vanwege de nog smeuelende pijn in die rechterzij…
  ik moet nog een appeltje met de belastingen in Goes schillen, op het stadhuis de uitgave van Zeeuwse gedichten over het rampjaar 2007 aankondigen en met de onderbuurvrouw van mening verschillen over het werk van de schilders…
  dus het wordt morgen dat ik jan van repliek kan dienen en een serie kan beginnen over Hersengymnastiek voor waarheidsafhankelijken…
  daarin zal een terugvinding aan de orde komen die voor ions museum veel kan betekenen…
  slaap goed, Jezzebel, droom dat ik hier alles en iedereen overwin en voor me inneem…
  morgen echt lachen als je van het kraken van breinen houdt….
  ga nu naar Goes op audiëntie bij de inspecteur van heel Zeeland…

 22. Jezzebel schreef:

  @Marius, ik leef met je mee.
  Het belooft allemaal heel wat.
  Dat maakt me erg blij.
  Ik geloof in jouw charmes.
  De meesterkraaker aan het werk?
  Ik moet er nu al om giechelen.
  Fijn dat de pijn aan het afnemen is.

 23. Jezzebel schreef:

  Enneh…
  Morgen ben ik er natuurlijk bij 🙂

 24. Marius van Artaaa schreef:

  @Joost,
  Helemaal vergeten je te bedanken voor je oproep.en het geluk is me minstens voor de helft toegevallen…
  @Jezzebel
  Ben net terug uit Goes. De inspecteur is life een echte bastamens. Korter van stof kan een normaal mens niet zijn, 5 x het is niet anders en op het laatst: u wordt morgen gebeld…
  Toen ik hem voorhield dat de tollenaar zijn hand nog ophield voor de penningen die de staat jaarlijks uit je zak grist, de romeinen tenminste een mandje ervoor aanreikten, de maffia graag betalingsregelingen treft tot je voor ze moet werken, maar de belastingdienst het houdt bij een dreigtelefoontje, veranderde hij in het geeuwend staal van de dokters die ook hun plaats en tijd niet meer weten om de ander echt van dienst te zijn en je laten betalen voor de diagnose dat het tussen je oren zit (waar alleen hij in kan kijken en jij niet…)…
  De benedenbuurvrouw was het wel met me eens, met heel haar hart en ziel zelfs, dat de schilders het werk over moeten doen en dat zij ze dat nog zal toevoegen…
  Zij heeft al eerder een hekwerk van de gemeente voor elkaar gekregen (met wat hulp van een ex-collega, die achter ons woont) om het gangetje tussen onze en zijn huis en dat van alle buren af te sluiten…
  Toen had ze genoeg van de pogingen van de nachtmens om via het dakje van de schuur haar te bespringen en nu waren de schilders haar teveel die haar om zeven uur wekten door juist dan haar raam driftig te schuren…
  De schilders zouden volgens haar ontslagen zijn en na de bouwvak zouden nieuw schilders het werk afmaken…
  Wat ze beweert is oncontroleerbaar..
  Ze beschuldigt met succes tot nu toe en natuurlijk zonder enige getuige…
  Wat een klote land is dit toch voor onschuldigen…
  Maar ik vaar er wel bij, in haar geval…
  Die gebroken ‘vessels’ zijn toch geen vaten waar voorouders in kunnen verkeren?
  @Jan
  mensengoden is een samentrekking van mens en goden?
  Nog even

 25. jan bouma schreef:

  @Marius,
  Bij gebrek aan echte goden wanen de mensen zich goden.
  En als er echte Goden zouden zijn, zouden zij pleiten voor hun opheffing.
  Er blijft dan nog slechts over het idee van: de mensengoden.
  En ja.. In de gebroken vessels zitten de mensen en dus de mensengoden.
  Doe je best mij te kraken… Ik lach al.
  Het is wel bij toeval dat ik hier langs kwam zeilen
  en je vraag las.

 26. Marius van Artaaa schreef:

  @Jan
  pff, het duurde langer dan ik dacht om mijn verhaal waar te maken…
  nou toeval???
  ik kraak overigens niet jou brien, want jij bent volgens mij ook niet De Kloos…
  ik hoor het desondanks toch graag van je na lezing vn het net ingezonden verhaal, dat ik morgen verbolg, maar je mag met vragen het verhaal bijsturen…

 27. Jezzebel schreef:

  @Marius, goed te horen dat je weer terugbent.
  De buurvrouw klinkt er als een met gebruiksaanwijzing.
  Vooral niet te vaak mee praten 🙂
  In de gebroken vaten zou goddelijk licht zitten.
  Het heeft met het ‘helen van de wereld’ te maken.
  Maar daar moet ik me toch een beetje zorgvuldiger op gaan storten.
  Who knows, wat voor geheimen er klaarliggen.

 28. Marius van Artaaa schreef:

  @Jezzebel
  goed gezien, ik laat haar praten en hmm net zo lang tot ze klaar is…
  dat goddelijke licht is vast de zaklamp die ons De Verlichting bracht, die men de laatste jaren kwijt is…
  trouwens, wiens of welke vaten zijn gebroken?

 29. Jezzebel schreef:

  Er is een mythe in het Jodendom waarin gesproken wordt over tien gebroken vaten met goddelijk licht.
  Sommigen zeggen dat er nog drie in tact zijn.
  Het heeft met tikoen olam te maken, wat letterlijk ‘het helen van de wereld’ betekent.
  Hier is een link.
  Laat even buiten beschouwing dat het meest goddelijke licht in Israël terecht zou zijn gekomen.
  Dat is propaganda
  (Hoewel het licht daar wel heel bijzonder is, dat is een feit)http://books.google.nl/books?id=60iVk1p8Y9IC&pg=PA122&lpg=PA122&dq=broken+vessels+in+judaism&source=bl&ots=WXDXTsvyWg&sig=AG31yqAguwpAROyw-XBbLlTdTeQ&hl=nl&ei=QiN6StzTLpHH-QbP4qlC&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1#v=onepage&q=&f=false
  .

 30. Marius van Artaaa schreef:

  heb je link gevold, fantastisch beeld, logisch denkbeeld en waanbeeld tegelijk….
  op Walcheren is het licht ook zo bijzonder en daar is een flink stuk biblebelt dat hdet vasthoudt….
  ik heb ervaren dat wanen denkbeelden genezen….
  mijn ergste waan heb ik mogen binnenkrijgen toen ik 14 nachten niet had geslapen…
  ik dacht dat ik Christus zelf was en heb op mijn balkon boven de Weena in Rotterdam mijn eerste bergrede gehouden…
  de lucht was net zo apocalytisch als mijn straat na mijn aftrap…
  de bergrede moest het wachten op Lubbers en zijn ministers verzachten…
  zij zouden naar mijn berg toe moeten komen, want ik wist de uitweg uit iedere crisis…
  ik voelde zelfs een wond, toen ik zag dat precies op de plek van het zwaard mijn voering van mijn jas was gescheurd….
  op al mijn wanden had ik bezwerende teksten geschreven, zoals Vlees wordt woord, Een verzuurd vat is een ongebruikt brein, Denk alleen aan wat je doet, Doe alleen wat je denkt wat je doet, Stop al het denken met één teken enz.
  De waan hielp me uiteindelijk in slaap, door de enorme uitputting van het drie dagen lang ijsberen in mijn woonkamer onder het uitstoten van het ene na hetb andere overweldigende inzicht…
  ik was zo gek als een deur en had alle gaten naar de buitenwereld dichtgestopt met kauwgum. Van de gaten voor tv, telefoon en deurbel tot en met de brievenbus, het kijkgat in de deur en de ventilatieroosters…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.