Allemaal keurige vouwen 1

Geplaatst: 14 december 2009 in Het evangelie van Sirius
Tags:, , , , , , ,

boetiekpastorie

Pastorieboetiek

In Delft deelt Sirius met Lukas het bed, maar de kamer heeft zijn broer geheel voor zichzelf opgeëist. Hij heeft ook veel meer hobbies en daar de ruimte voor nodig. Sirius mag in de kast een hoekje inrichten en heeft daar genoeg aan. Hij kan er zijn waterverf kwijt en zijn dincky toys. Lukas heeft langs de wand een boekenkast gemaakt die precies zijn hoekje afscheidt van de rest, dat bestaat uit nog onuitgepakte dozen van Johannes en de voorraad dekens voor het hele gezin.
 
Vandaag zijn ze voor het eerst naar school gegaan. Lukas naar de zesde klas en Sirius naar de vierde. Het gaat meteen al mis. Meester Schaap lijkt Sirius al meteen niet te mogen, want hij zet hem helemaal achterin de klas. Bij meester Van der Werken mocht hij altijd vooraan zitten, vlak bij de lessenaar, zodat hij altijd voorzien was van dew meeste aandacht. Schaap heeft bovendien zijn net gemaakte vriendjes zo ver mogelijk van hem vandaan geplaatst, alsof hij voorvoelde dat ze tegen hem zouden samenspannen.
 
Zijn eerste schooldag was al zo vervelend begonnen. Op weg naar De School met de Bijbel op GG moest hij door de Laan van Overvest. Halverwege werd hij klem gedrukt tegen de heg. Twee voor hem veel te grote jongens wilden hem laten voelen dat hij niet zomaar door hun straatje mocht. Eerst dacht hij dat ze een grapje uithaalden en lachte om hun dreigementen, maar toen ze in zijn schooltas plasten en hem en paar flinke stompen in zijn buik en op zijn borst gaven was het uit met de pret. Ze vonden niet alleen dat hij voortaan maar de C. Fockstraat moest nemen, maar ook dat hij met zijn stomme dorpstaaltje nooit meer met hen mocht praten.
 
De grootste van het stel zou wat weekjes later hem alsnog toestemming geven, maar daar zaten verplichtingen aan waar Sirius bijna van ging kotsen. De slungel had hem het steegje ingetrokken, waar nog drie huizen stonden, afgezonderd van de buurt. Nog voor Sirius er erg in had, had hij zijn plasser uit zijn broek gehaald en hem bijna in zijn gezicht geduwd. Tot een schelle vrouwenstem de slungel in een keer zo bang maakte dat hij door de heg heen de tuin invluchtte van pianolerares. Bijtijds voor Sirius, want de misselijkheid zakte meteen.
 
De eerste les van meester Schaap gaat bij Sirius zijn ene oor in en het andere uit zo is hij nog bezig met die vervelende straatjongens. Tot de man zich over zijn bank buigt en met een harde klap hem uit zijn getob op doet schrikken. Zo, en vertel jij mij maar eens hoeveel 1/8 + 1/3 is? 11/24e meester. Dat was niet genoeg. Hoe heb je het berekend, kijkt Schaap hem streng aan. Nou eh, 3×8=24, 3+8=11, dus 11/24e, tovert Sirius met de getallen. Fout, helemaal fout, heb je wel goed opgelet? Je moet eerst de noemers gelijk maken en dan de tellers optellen. Ja, maar… Niks maar. Je hebt nog veel in te halen, ventje. Dat koeterwaals van je zul je snel moeten afleren. Je schrift is niet om aan te zien. En je weet niet eens hoe je rekent. De hele klas proest het uit. Sirius hoofd loopt vol met bloed. Even wil hij, net als op de kleuterschool, weghollen, maar Aad, die naast hem zit, houdt hem vast.
 
Niet doen joh, het komt allemaal goed, fluistert hij in zijn oren. In het speelkwartier sluiten ze voor eeuwig vriendschap. Dikke Aad en dunne Sirius doen vanaf die dag bijna alles samen. Ze hebben een gezamenlijke schooltuin, fiets, krantenwijk en kerkgang. Die band is vooral ontstaan toen Aad met zijn arm in een deurkruk liep en niemand hen hielp. Sirius was naar het lokaal van meester Schaap gerend, maar de lafaard durfde niet eens naar Aads arm te kijken en stuurde ze naar de bovenmeester.
 
Thuisgekomen vertelt Sirius aan zijn moeder hoe vervelend het op school is gegaan. Ach jongen, ze moeten je nog leren kennen en dan komt alles goed hoor. Ze geeft hem een extra sprits en laat hem zien wat ze nu weer gemaakt heeft. Een lap van flinterdun katoen heeft ze tot eedn soort kraag gevouwen, die ze dwars over haar schouders drapeert. Kijk Sier, als ik nu uit die lap het voorpand snij dan kan ik het achterpand met de restanten ook zo naarboven vouwen. Wacht mam, krijgt Sirius een ingeving, als je het aan één kant wat meer naar binnenvouwt dan vult dat meteen de schouder en kunnen er korte mouwtjes onder vandaan komen als blaadjes die een tak vormen.
 
Hij is meteen alle narigheid vergeten en voelt zich weer helemaal de oude. De dag kan opeens niet meer stuk als hij na een uurtje rijgen het resultaat ziet. Is het niet prachtig, streelt zijn moeder het jasje voor de spiegel. Als het op school niet gaat, dan kom je weer thuis leren, joh. We beginnen hier gewoon een modezaak. Ze moeten er allebei hard om lachen. Een boetiek in de pastorie, dat zal vader beslist niet toestaan, al zijn het allemaal keurige vouwen, proest zijn moeder mee.

reacties
 1. paco painter schreef:

  Op weg naar De School met de Bijbel op GG moest hij door de Laan van Overvest. Halverwege werd hij klem gedrukt tegen de heg"
  toch die bijbel weer.

 2. Marius van Artaaa schreef:

  @ paco
  maar wel één op Gereformeerde Grondslag, dus die is niet omver te pissen
  die jochies waren natuurlijk papen
  de situatie was Noord-Iers: de laan was het territorium van de RK’-gangers
  de pastorie stond aan de Spoorsingel
  behalve dat ik niet meteen in hun straatje paste, hadden ze ook nog een hekel opgebouwd tegen bewoners van de Spoorsingel; voornamelijk corpsstudenten en een rijkeluisjongetje Diederik
  met Diederik ben ik nog aan het einde van mijn ‘ontgroening’ in een bouwput opgesloten
  hij scheet letterlijk in zijn broek; dus dat kwam er ook nog eens bij
  shit happens

 3. flipwillemsen schreef:

  Mooi Marius. Het pastorieleven, ik ken het. Mijn vader wae een Gereformeerde Bonder. Mijn moeder nam het gelukkig niet zo nauw. Wat goed bedacht van je moeder. Ik vind dat je het sfeervol hebt opgeschreven en erg goed. Ook de afbeelding.

 4. Marius van Artaaa schreef:

  die vaders kunnen je lelijk aan zich binden
  wat wil je als ze zo thuis zijn in Het Verbond
  mijn moeder maak ik fraaier dan ze was
  omdat ik haar oplossing niet kon aanzien
  ze ging in Delft zich zo aanstellen
  op den duur acteerde ze haar rol als vrouw van de dominee
  terwijl ik dacht dat we juist elkaar nooit zouden afvallen
  was zij de eerste die me verraadde
  maar dat komt allemaal nog
  na ALLEMAAL KEURIGE VOUWEN
  in het slotalbum GOD IS OOK MAAR EEN MENS

 5. Zich van Verre schreef:

  Mooi verteld, Marius, vanuit kinderperspectief. En ja, die afbeelding is ook intrigerend. Ik ga de rest ook snel lezen, maar ik moet nu weg. En ik mail je nog, las je net. Groeten brother, eric

 6. Marius van Artaaa schreef:

  Dank je eric , het kinderperspectief zou meer gekozen moeten worden om een zaak te belichten. Zie je graag hier weer terug. Ook de groeten stadsgenoot, marius.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.