Een feitenrelaas of een moderne klucht

Geplaatst: 16 december 2009 in Spotblog
Tags:, , , , , , , , ,

apocalypsio

Vanochtend werd ik om 4 uur wakker door lawaai op de straat
 
De buren werden door de politie gearresteerd en ze waren met zes busjes vol agenten gekomen en 3 wagens die zenuwachtig heen en weer reden tussen de Rosestraat en de Oranjeboomstraat.
 
In mijn ochtendjas stond ik op het balkon te kijken naar mijn buurman, die op de grond lag te kermen als een aangereden kater en verderop lag nog een buurman in wat sterk leek op een plas bloed.
 
De buurvrouwen en buurkinderen liepen mopperend en tierend tussen de twee slachtoffers (?), daders (?) of verongelukten (?) heen en weer.
 
De oudste zoon hoorde ik zeggen dat het afgelopen moet zijn met al die onzin. Als jullie niet kalm met elkaar kunnen praten, loop dan een straatje om en denk effe na waarom je zo kwaad bent.
 
De agenten hebben zich verdeeld over de straat en lijken zich te beraden op de strategie.
 
Ik loop naar beneden en doe de voordeur open. Mijn derde buurman tuimelt bijna langs mij heen mijn huis binnen. Ik kan hem nog net bij zijn beugel beetpakken. Hij heeft aan beide armzijden protheses en is blind.
 
Wat is hier aan de hand Arthur?
 
Godverdomme zegt hij, begin jij nou weer? Zie je niet dat het nou wel genoeg is? Heb je niet door wat je hebt aangericht? Waarom moest je ons opschepen met die onzin van je om eens te gaan praten over onze grondrechten. Man, ik mag dan totaal invalide zijn qua bewegingsapparaat maar mijn kop functioneert 1000x beter dan jouw erwtje.
 
Hij wil me slaan met zijn piepende kunstarmen. Ik weer af en plots wordt ik door twee agenten vastgepakt en tegen mijn eigen winkelpui gedrukt. Zo mijnheertje, dus u bent de provocateur die gisteren deze mensen over de rooie heeft laten gaan.
 
Ik protesteer en zeg dat ze het recht niet hebben mij te behandelen als een crimineel, maar dat maakt op hen geen enkele indruk. Als het om overlast gaat dan is iedereen verdacht tot het tegendeel is bewezen en dat is lastig want niemand spreekt meer de waarheid tegenwoordig.
 
Met de knie in mijn nek van de dikste agent, probeer ik toch nog mij te verdedigen. Ik ben me van geen kwaad bewust. Toen ik het huiskamerproject verliet, was er wel wat tumult over de wijze waarop ik het gesprek had geopend, maar de meesten konden er vrede mee hebben.
 
Mijnheer, een gesprek openen in een buurt die bekend staat als een kruitvat met al die verschillende typen in de straat dat is toch eigenlijk al een provocatie. U bent zeker een intellectueel die denkt dat mensen meningen hebben om elkaar beter te begrijpen. Wat een onzin, in ons werk komen we nooit iemand tegen die de ander wil begrijpen. Dat doe je gewoon niet. Meningen zijn bedoeld om elkaar juist op een afstand te krijgen. Nooit gehoord van blaffende honden, die niet bijten? Nooit daar eens goed over nagedacht? Als ze bijten kunnen ze niet blaffen man, maar als je ze te dicht nadert…
 
Da’s een goeie, wilde ik zeggen, maar de man met de meeste strepen op zijn uniform duwt een rubberen prop in zijn mond en zegt: inladen die handel, hij heeft nu wel genoeg verbaal geweld gesticht.
 
Verzet heeft geen zin en proberen langs de prop te wijzen op mijn grondrechten al helemaal niet. Het wordt nog erger als de zebra-agent het affiche op mijn ruit bestudeert. Ja, maar dit is toch je reinste opruiing, hoe kunt u nou in Rotterdam, in een wijk waar mensen eindelijk hun mond tegen elkaar houden en alleen nog weleens over de schreef gaan als wij ze wijzen op de buurtetiquette elkaar altijd te groeten, uit de weg te gaan en vriendelijk te wijzen op de regelborden, die niet voor niets op iedere hoek van de straat staan, oproepen een nachtje te praten over plu-ri-for-mi-teit. Dat is goden en demonen verzoeken, waar Feijenoord door vergeven is.
 
Pluriformiteit, mijn god man, zelfs politici houden hun bek erover. Kijk je dan nooit naar de brulbuis. Zie je dan niet wat je allemaal moet regelen voordat je sowieso één mening over het voetlicht kunt brengen en, wat lees ik, u wil alle religies mobiliseren om de hemel op aarde te brengen, u wilt in de bres springen voor welk geloof dan ook. U bent sociopaath, weet u dat? U haalt met uw lust vrijelijk over alles te kunnen praten de diepste wonden open van de hedendaagse kiezer, die niks te maken wil hebben met verschillen of verscheidenheid. Hij wil zijn buurt terug, waar je je bek hield over je geloof en gewoon voor de club leefde.
 
Ja, maar, probeerde ik me nog te verschonen, ik bedoelde het helemaal niet zo. Religie is toch niets meer dan een verbindende mening. Als die jou aanspreekt dan heb je toch een grond om vreedzaam samen te leven. En, als dat niet zo is, dan opper je toch een andere mening, die wel de ander aanspreekt.
 
Precies, daar gaan we weer. Hou nou maar op, dat affiche nemen we in beslag en jij gaat mee en komt voorllopig niet meer hier in de buurt.
 
De vrouw van de buurman met armprothesen gooit nog effe wat olie op het vuur. Ja, agenten, hij wilde ook mijn man erbij betrekken, die smiecht. Een kreupele het leven zuur maken, omdat mijnheer het nodig vond te vragen wat hem nou niet zinde aan, eh, wat zei je nou slimpie?
 
–de manier waarop mensen met hem omgingen, vulde ik haar aan.
 
Nee, dat zei je niet smiecht, vuile vieze schoonprater, je zei (en God is mijn getuige) hoe be-je-ge-nen ze een kreupele. Dat zei-ie, dat hij kreupel is en daarom een rare druif is. Daarvoor had hij al tegen de buurjongen gezegd dat hij als homo vast ook weleens last had van, verbeelding of zo…
 
–nee van de beeldvorming– wilde ik haar corrigeren
 
Zie je nou, hoe hij alleen maar zit te stoken. Ja vielen nu ook alle andere buren haar bij. Hij heeft zelfs mijn oude moeder gevraagd of ze be-perkt was. Nou, dat zeggie toch niet tegen zo’n oud wijf, dat ze ook nog eens niet goed bij d’r verstand is. Al is dan wel waar.
 
–nee of ze beperkt werd — zuchte ik
 
Jaja, zo heeft ie ons allemaal staan kwetsen met zijn rare taaltje en die dwaze gedachte dat we een betere samenleving krijge door mekaar beter te leren kenne. Nou, ben je nou tevreje. De buurman die al chronisch ziek is, hebbie helemaal over de rooie geha
ald met je opmerkingsagave dat hij evengoed recht had op een loopbaan as een gezond mens. Terwijl hij verdomme weet dat je met zijn ziekte ech nie continu het beste kan geve an baas en maatschappij. Hij had zich allang neergeleg bij een invalbaantje in het milieupark.

 
En die andere buur, die transsexueel, die het net bij ons naar z’n zin heeft, moest hij zo nodig aan het grienen brenge met z’n vuile opmerking dat ie toch vaak, eh, ne-ga-tief be-oor-deeld wor en daarom nooit verder kwam dan het rondbrenge van de wijkkrant.
 
Plots had iedereen wel een AANKLACHT. De agenten noteerden alles netjes in hun boekje:
 
– VERDACHTE heeft beweerd dat 60% van de bevolking niet volwaardig deelneemt aan de samenleving door belemmeringen vanwege vooroordelen
– VERDACHTE heeft iedereen aangesproken op zijn gebreken en ze pijn gedaan met zijn oproep niet meer over zich heen te laten lopen
– VERDACHTE heeft beloofd dat we met onze verbeeldingskracht weer geloof in elkaar, in de rede, in de maakbaarheid van de samenleving kunnen krijgen
– VERDACHTE heeft chfristelijke terminologie gebezigd in aanwezigheid van mensen zonder godsdiewnst en mensen die heel anders denken, dan wel ander goden vereren
– VERDACHTE heeft zich verzet tegen de aanhouding op grond van het recht inhoudelijk van MENING TE MOGEN VERSCHILLEN
– verdachte ontkent voorts bij hoog en bij laag dat hij een multicultivist is, die voor iedere overtuiging een minaret wil oprichten, dan wel een tempel of een podium
– verdachte lult mensen de oren van het hoofd dat hij slechts HET GRONDRECHT van VERSCHEIDENHEID wilde toepassen en beweert dat de staat DAT ONVOLDOENDE BEWAAKT
– VERDACHTE is schuldig bevonden door zijn eigen gemeenschap aan minachting voor de realiteit.
 
Dit wordt de sigarenboer te gortig en onderbreekt de oneindige lijst met valse beschuldigingen. Heren, zegt hij op z’n hindoestaans, deze man heeft niets anders gedaan dan te zeggen dat we eens moeten praten over de kwaliteit van onze samenleving. Al die punten heeft hij als mogelijke onderwerpen genoemd. Ik ken hem niet anders dan als een rustige en vriendelijke buurtgenoot, die betrokken is bij mens, maatschappij en religie. Een soort majoor Boshardt, maar dan zonder leger en collectebus
 
De zebra-agent vindt het welletjes en trekt mijn hoofd omhoog. Is dat zo? en waarom zou u gelijk hebben en zij niet? Op basis van het snelrecht veroordeel ik u tot een STRAATVERBOD, vanwege het volharden in uw menng dat u niets verkeerds heeft gedaan.
 
BARBERTJE moet hangen, hoor ik de buurjongen van de overkant spottend roepen.
 
Ja, neemt de hele buurt zijn kritiek als hun slogan over, hang Barbertje op en we praten er niet meer over.
 
De zebra-agent wijzigt evensnel het vonnis als hij het uitgesproken had en veroordeelt de onschuldige tot de strop, wegens hoogmoed. Een grond voor de doodstraf die stamt uit de tijd dat Multatuli sociaal bewogen literatuur in de Republiek der Letteren introduceerde. Ver voor de grondwetswijziging, waarin ten behoeve van de vrijheid van meningsuiting en de pluriformiteit van de maatschappij als eerste artikel discriminatie strafbaar werd gesteld. 
 
 
hansue

reacties
 1. paco painter schreef:

  heeft beweerd dat 60% van de bevolking niet volwaardig deelneemt aan de samenleving door belemmeringen vanwege vooroordelen "
  Toch zeer beleefd naar voren gebracht?
  Prachtige illusraties weer

 2. Marius van Artaaa schreef:

  pas op paco, zo’n mening wordt al snel als een splijtzwam gezien in ons overstuurde samenlevinkje..
  maar zeer bedankt weer voor de complimenten
  ik ben in hoger beroep
  dus het is afwachten of de Hoge Raad tegen mijn gelijk kan
  anders wordt het weer onderduiken
  of ik migreer naar Iran, waar de mensen nog voor hun mening zich in elkaar laten rammen door de staat
  dat heb ik liever dan een staat die geen mening heeft en jaloers op me is

 3. Ina Dijstelberge schreef:

  Marius, gaat het weer een beetje.;-)

 4. Marius van Artaaa schreef:

  mwah, Ina, het kan beter natuurlijk, maar ik heb geduld
  een klimaatsverandering in maatschappelijke zin
  ligt in het verschiet nu de kerstdagen voor de deur
  staan en we toch vrede mogen verwachten op aard
  maar ja je weet het nooit met opinieverslavingen
  ze kunnen zo weer omslaan in een kerstbomenjacht
  voor het maken van brandstapels omdat men in deze tijd
  graag woorden in geloofsdaden omzet om vijftien seconden
  in het nieuws te zijn.
  voor mijn veiligheid ben ik alvast ondergedoken in een tempel
  annex broodjezaak van mijn schoonfamilie, die nog in Baäl geloven.
  Ik hoop daar in alle rust aan een nieuwe religie te werken geheel gegrond
  op hedendaagse waarden als organisatie, informatie, communicatie en relatie
  binnen een mytologie van de Mensgod PC en de drie gratiëen: charme, creativiteit &
  conceptualiteit.

 5. Ely schreef:

  Versaagt niet, er is hulp in aantocht 🙂

 6. galadriel schreef:

  Wel tof dat die Hindoestaanse buurman je begreep…beter een goed buur dan een verre vriend…is het toch? ;)) anyway: sterkte

 7. elsje dijkstra schreef:

  Je woont in de buurt waar ik mijn verhalen vind.

 8. Marius van Artaaa schreef:

  @galadriel
  dank je
  en zekers,
  altijd staat er wel iemand op tegen het onrecht
  als sigarenboer heeft hij natuurlijk iedereen als klant
  en houdt dat graag zo
  @elsje
  wat leuk, ja, het is een rijke bron voor allerlei anekdotes en
  zoals hier voor straattheater en moderne zedenschetsen
  ik ga eens bij je blog langs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.