Een veeg lijf vlucht voor de beschaving 10

Geplaatst: 14 januari 2010 in Integratie in Nederland
Tags:, , , , , , , , ,

multifoot

Het averechts effect van assimilatie en van multiculturalisme
 
Als de overheid geen standpunt inneemt over het culturalisme, dan wordt de roep om assimilatie (volledige aanpassing) steeds luider. De minister (Nawijn) die beweerde dat ze “hun eigen cultuur en etnische identiteit moeten verliezen en zich moeten aanpassen aan de Nederlandse kernwaarden” is nog door geen regering gecorrigeerd. Zijn doel dat nieuwkomers zich “qua onderwijs, wonen en werken Nederlander voelen” is in het minderhedenbeleid geworden. Terwijl de WRR twee jaar eerder schreef dat “een streven naar assimilatie, in de zin van het volledig opgaan in de Nederlandse cultuur, niet wenselijk en ook niet nodig is”.

De roep om aanpassing èn het multiculturele ideaal van ‘integratie met behoud van eigen cultuur’ berusten beiden op een essentialistische en daardoor statische cultuuropvatting. Beiden hebben dezelfde gedachten al verschillen ze in de conclusies. Óf je behoudt je eigen cultuur en dan blijf je op afstand van de Nederlandse cultuur. Óf je neemt de Nederlandse of westerse opvattingen en gedragspatronen over, maar dan vervreemd je van de eigen cultuur.

In de realiteit zullen beide effecten weinig voorkomen en eerder het tegendeel. Het behoud van eigenheid is in Nederland vaak een pluspunt. Het vervreemden van de eigen cultuur is een gedeelde ervaring van emigranten èn immigranten bij terugkeer in eigen land. Zij merken pas hoe sterk culturen veranderen.

In de praktijk komt het zelden voor dat migranten zich helemaal niet aanpassen aan hun nieuwe omstandigheden en hun gewoonten en overtuigingen onverkort handhaven. Er vindt altijd aanpassing plaats. De roep om aanpassing is daarom overbodig en kan ook leiden tot een tegengestelde reactie. Dat men juist dan doet wat de ander verbiedt. De roep om acceptatie kan leiden tot onverschilligheid voor conflicten en spanningen binnen en tussen groepen. Omdat men aanpassing impliciet verbiedt en zo de cultuur tegen verandering van buitenaf beschermt.

Men mag ook niet verwachten dat migranten zich volledig aanpassen, alsof ze als een ‘onbeschreven blad’ naar Nederland zijn gekomen. Nieuwkomers nemen altijd bepaalde zaken over en wijzen andere zaken af. Er treedt altijd culturele vermenging op en er ontstaan uiteindelijk altijd veranderlijke, meerduidige, hybride cultuurvormen.

Door de polarisatie van assimilatie versus acceptatie is het onduidelijk wat er tegenwoordig onder integratie wordt verstaan. Dit averechtse effect van beide roepers om een culturalistisch standpunt verlamt het hedendaagse debat, omdat integratie geïdentificeerd wordt met aanpassing zondermeer.

De assimilisten willen dat migranten door verwerping van de eigen cultuur en etnische identiteit zich Nederlander voelen. De multiculturalisten willen dat de autochtone bevolking zich aanpast aan de situatie van zoveel mensen, zoveel cultuurverschillen door deze te accepteren en de ruimte te geven.

Beiden geven niet aan waar de dialoog over gevoerd moet worden om wrijvingen op te lossen die er wederzijds bestaan. Men kan niet tot dezelfde agenda komen als men aan elkaars cultuur wil sleutelen, wel als men de problemen concreet benoemd die participatie aan dezelfde maatschappij belemmeren.

reacties
 1. Ruud Zweistra schreef:

  Citaat:
  Als de overheid geen standpunt inneemt over het culturalisme
  Reactie:
  Inderdaad. De overheid moet het culturalisme van namen-geven in eigen taal, opvoeden in eigen taal, kleden in eigen cultuur, ter kerke gaan in eigen cultuur enzovoort, onmiddelijk afkeuren en zo veel mogelijk tegenwerken.
  Dus kinderen die culturalistisch aankomen op de kleuterschool, onmiddelijk afzonderen naar deculturalistisch onderwijs, en het starten van een deculturalisatiecursus voor de ouders.
  Indien men niet conformeert, kan het proces van geografische deculturalisatie gestart worden.

 2. Ruud Zweistra schreef:

  Citaat:
  Men kan niet tot dezelfde agenda komen als men aan elkaars cultuur wil sleutelen, wel als men de problemen concreet benoemd die participatie aan dezelfde maatschappij belemmeren.
  Reactie:
  De problemen die allochtonen belemmeren te participeren aan onze maatschappij, zijn samen te vatten onder het woord "cultuur".

 3. Nummer 22 schreef:

  Waarde Marius,
  Vanuit iedere cultuur neemt de mens mee wat als zijnde normen en waarden is geleerd of dwingend opgelegd. Dat assimilatie, integratie en aanpassing aan wat een andere cultuur waar men zich naar toe begeeft , hetzij gedwongen, hetzij vanuit andere motieven, dient geheel vrij van onze softe kijk op de ander met een andere cultuur voorgoed losgelaten te worden.
  We debateren totdat we een ons wegen, komen nimmer tot een vergelijk omdat argumenten en meningen nimmer in balans zal komen. We ouwehoeren dus ! ( en dtat liefst ook nog in een ander land)
  Ben je een medelander, nederlander ongeacht afkomst, religie, geaardheid, sexeen politieke voorkeur, omarm dan wat onze cultuur is en hou je gedeisd met het willen opleggen dat wat je aanhangt het beste is voor de gehele gemeenschap.

 4. Elise van Schouwenburg schreef:

  gelezen en aanbevolen. (even geen reacties paraat, ivm griep)

 5. Maria Trepp schreef:

  "De roep om aanpassing èn het multiculturele ideaal van ‘integratie met behoud van eigen cultuur’ berusten beiden op een essentialistische en daardoor statische cultuuropvatting"
  precies, en hiertegen vecht ik al jaren. Het essentialisme is platoons overingens,http://www.vkblog.nl/bericht/172527/Generaliseren_en_stigmatiseren_in_de_naam_van_Plato

 6. Marius van Artaaa schreef:

  Ruud: de klok hoor je nu wel luiden, maar waar zou nou toch de klepel hangen….| : )
  Nummer 22: je bent er bijna, nog 1 demensie en… hap | : )
  Elise: dank je en beterschap!
  Maria: dat klopt en Plato’s essentialistische dogma is met het existentialisme onverzoenbaar, dat juist ons de vrijheid laat zien als het begin van de realisatie van al ons bestaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.