Een veeg lijf vlucht voor de beschaving 12

Geplaatst: 16 januari 2010 in Integratie in Nederland
Tags:, , , , , , ,

godmenslucht
 
 
het ego noch de groep is een solide autoriteit

Aan het einde van deze serie over de wijze waarop over integratie gesproken wordt in Nederland is de openbare ruimte het eigen huis geworden. Letterlijk, omdat de sociaal-emotionele drama’s tot achter de voordeur zich afspelen; symbolisch omdat de oplossing voor een succesvolle integratie ligt in de vaardigheid om je familierelaties met je werk en je vrienden te combineren.

Het hebben van goede relaties is beslissend. Isolement is een maatschappelijk probleem. Dit geldt voor ieder individu en iedere groep. Het deelnemen aan de maatschappij via arbeid is de belangrijkste schakel om een goed leven te hebben. Juist die schakel is het zwakst bij migranten, die onvoldoende zijn opgeleid, op legale arbeid zijn georiënteerd en worden toegeleid tot de juiste banen. Het leren kennen, ontwikkelen en benutten van ieders kwaliteiten is de zwakste schakel in de inspanningen van de overheid om een optimale participatie van de gehele bevolking te bevorderen.

Een eenzijdige en daardoor onvolledige en onjuiste beeldvorming van het gedrag en de achterliggende culturele opvattingen van migranten belemmeren de emancipatie van de minst weerbaren onder hen, versterken minderheidsvorming en vergroten het isolement. De notie dat de mens zelf door zijn gedrag cultuur (re)produceert is noch doorgedrongen tot de overheid noch tot de media en hoort men nauwelijks in het debat doorklinken. Migranten worden door hen louter gezien als gevangenen van hun culturele traditie en alleen dat zou hun integratie in de Nederlandse samenleving belemmeren.

Er is uitvoerig op de tekortkomingen van deze culturalistische denkwijze gewezen. Cultuur gaat over het gedrag en biedt er een meerdimensioneel kader voor slechts de wet- en regelgeving voor een goede moslim, christen of burger. Het eenzijdig hameren op aanpassing versterkt juist het etnisch bewustzijn en polariseert de maatschappelijke tegenstellingen. Conflicten tussen gematigden en radicalen bederven de discussies en gevoelens van vervreemding en uitstoting hollen de mensen zelf uit.

Het sleutelen aan de kloof tussen de culturen kunnen we beter stoppen. Het hele idee van een botsing tussen beschavingen houdt ons veel te veel bezig. De staat zou meer beleid moeten delegeren. De regie in het netwerk voor opvang en zorg in handen van een meer professionele lokale democratie geven. Dat geldt ook voor opvoeding, onderwijs en arbeid. Het opbouwen van goede buurt- en wijkrelaties, die zelf voor lokale rust en veiligheid zorgen en een gevoel van geborgenheid bij iedereen, zou de eerste prioriteit moeten zijn.

Het stikt van de ego’s, die het allemaal beter weten, en van groepen die met de ander alleen willen rivaliseren. De behoefte om gehoorzaamd te worden is nooit zo sterk geweest als in de postautoritaire samenleving, waarin we nu menen te verkeren. De onderlinge afhankelijkheid om een goed leven te lijden is even hard toegenomen en vraagt juist om meer zelfbeheersing van iedereen, meer vaardigheid om conflicten te hanteren dan te polariseren, meer ruimte voor uitwisseling van inhoudelijk verschillende invalshoeken. Het beschavingsproces zit verlegen om een autoriteit die boven alle partijen staat en zorgt voor een verbond en voor een collectieve betrokkenheid: een alliantie zoals de burgerrechtenbeweging en een waarborginstituut voor pluriformiteit tot in de nieren van de samenleving.

De negatieve beeldvorming over de islam moet hersteld worden en tegelijk moet er ook gewerkt worden aan het zelfbeeld van het Westen. Nog te weinig wordt erkend dat de westerse cultuur niet een absoluut andere noch betere beschaving is. Het is een menselijk product, dat in een context is ontwikkeld waarin andere beschavingen een grote rol speelden. De wortels van de westerse cultuur liggen niet alleen in de Griekse cultuur. Naast de Griekse invloeden zijn er Chinese, Perzische, Indische, Egyptische en uiteindelijk invloeden van de islamitische cultuur aanwijsbaar.

Er moet een eind komen aan de illusie dat de westerse cultuur een product is van het huidige Westen met als basis de Griekse cultuur. Het westen doet alsof zij de mens en de historie ontdekt heeft en dat de niet westerse wereld een bolwerk van obscurantisme is. Uit deze overtuiging ontstond in de negentiende eeuw een impliciete discriminatie ten opzichte van de rest van de wereld. De westerlingen hebben zichzelf als beschaving opgeblazen tot het centrum van de wereld en ziet de rest als onontwikkeld.

Het zelfbeeld van het Westen is dat zij de beschermer is van menselijke waarden en normen zoals vrijheid, rechtvaardigheid en tolerantie. Uit deze overtuiging komt de illusie voort dat Europa altijd gelijk heeft en de rest altijd ongelijk. Maar men vergeet dat de menselijke waarden en normen waarvan Europa de ontwerper beweert te zijn, alleen geldig zijn binnen de Europese grenzen. Wanneer het om andere landen gaat is Europa niet democratisch en maakt ze zich ook niet druk om de mensenrechten. Er is sprake van een hoge graad van culturele discriminatie, door het uitwisselen van inzichten en de onderlinge band in de ontwikkeling van denkbeelden niet te willen erkennen.

Die band is vooral het humanisme, dat als westerse filosofie niet zou zijn ontstaan zonder de ideeën van de Islam, waarin de mens centraal staat in deze wereld, de mens als opvolger van God op aarde. Allerlei historische bewegingen die opriepen tot democratie en vrijheid zijn schatplichtig aan de vertalingen van de Islamitische ideologie (politiek) die eist dat de Khalifa (leider) gekozen moet worden. Een Khalif is een vertegenwoordiger van mensen en niet van God en zijn regeren is een keuze van het
volk zelf en gebeurt niet in de naam van de Schepper.

reacties
 1. Elise van Schouwenburg schreef:

  Europa/Nederland heeft een verkeerd zelfbeeld. En gebrek aan zelfinzicht/reflectie. Zoals veel blanke hetero mannen van 45 plus. Onze ‘machthebbers’.

 2. Ruud Zweistra schreef:

  Citaat:
  De negatieve beeldvorming over de islam moet hersteld worden
  Reactie:
  Het programma van George Orwell. Met de bijpassende dictatuur, natuurlijk, want in een open matschappij kan dit niet.
  Citaat
  :
  en tegelijk moet er ook gewerkt worden aan het zelfbeeld van het westen. Nog te weinig wordt erkend dat de westerse cultuur niet een absoluut andere noch betere beschaving is.
  Reactie:
  Het Westen is niet beter dan de islam, de nazi’s, de Papoea’s, de Cro-Magnon, de Homo Heidelbergensis, de Homo Erectus, de Australopithecus Afarensis, de Proconsul, …., de amoebe, …, het DNA-molecuul, …, het waterstof atoom.
  Conclusie:
  Ideologie: hoe goed het er ook aanvankelijk uitziet, het eindigt altijd in kwaardaardigheid en/of stompzinnigheid.

 3. P.H.M. van de Kletersteeg schreef:

  Maatschappelijk isolement: 6–8 millioen armen in nederland die onvoloende voeding, medischehulp, scholing krijgen; vaak te slechte behuizing hebben en uitzichtloos bestaan leiden.
  Merendeel autochtonen.
  DAT is isolement
  Voor de islam is geen plaats in geen enkele beschaving; de islam is puur barbarisme.

 4. Ruud Zweistra schreef:

  Citaat:
  Die band is vooral het humanisme, dat als westerse filosofie niet zou zijn ontstaan zonder de ideeën van de Islam, waarin de mens centraal staat in deze wereld, de mens als opvolger van God op aarde.
  Reactie:
  Leugen. Zowel humanisme als verlichting hebben sterk gestreden tegen het idee van een god als heerser op Aarde.
  Citaat:
  Allerlei historische bewegingen die opriepen tot democratie en vrijheid zijn schatplichtig aan de vertalingen van de Islamitische ideologie (politiek) die eist dat de Khalifa (leider) gekozen moet worden. Een Khalif is een vertegenwoordiger van mensen en niet van God en zijn regeren is een keuze van het volk zelf en gebeurt niet in de naam van de Schepper.
  Reactie:
  Leugen. Er is mij geen enkele beweging voor democratie en vrijheid bekend die op enigerlei wijze schatplichtig is aan islamitische ideeen. Wel zijn er vele gewelddadige en dictatoriele bewegingen bekend die schatplichting zijn aan het islamisme. In de moderne tijd bijvoorbeeld: Moslim Broederschap, Al Qaida, El Shabab.
  Conclusie:
  Dit is doodgewoon autochtoon islamisme. Barbarij.

 5. Satuka schreef:

  tik.. tik.. tik..
  ad nauseam

 6. Rif-Amazigh schreef:

  schitterend plaatje, marius
  wat een positieve energie.:)
  Ruud, lees het boek van Herbert Gottschalk, Macht van de Islam

 7. Nummer 22 schreef:

  Ik denk en besta…………………….!
  Recht is waar het midden de uiteinden raakt!
  De paus is oud
  Het condoom moet
  Vrouwenbesnijdenis nooit
  Sharia nooit
  Broodje Kebab is lekker
  Patatje Vrede is nog niet te koop
  Leren lezen en schrijven is verplicht
  Bidden mag
  Stokslagen, stenigen en lichaamsdelen afhakken Nooit
  Bestaat Jezus, Allah, Shiva?
  Boedda is een levenswijze
  Dalai Lame is geen dier
  Slavenarbeid noooit
  Bommengordel dragers moeten eenzaam ontploffen
  Geef elkaar de hand
  Groet
  Doe een schone broek aan
  Rijd geen scheve schaats
  Hebt uw naasten lief
  Tot in de eeuwigheid!

 8. off-topic schreef:

  Wees trots op je rationele volger in de vorm van RZ.
  Schrijf je iets dat hem raakt, staat een tegenblog snel paraat…….
  Aanbevolen!
  😉

 9. Marius van Artaaa schreef:

  Europa is vol van zichzelf, idd Elise…| : )
  Hardnekkig dat statisch denken, maar hou vol Ruud,
  er is ook uitzicht aan het eind van jouw tunnelvisie…/ : )
  Je zit er nog bovenop, Satuka…../ : )
  dank je Rif, ook voor de terechtwijzing…/ : )
  zo treffend had ik het niet kunnen zeggen, Nummer 22 …| : )
  ja met Ruud hoef je zelf niet langs de deur, Off Topic, thnks….| : )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.