Bij geen peilingen zou Onze Maag veel minder van stuur zijn

Geplaatst: 16 juni 2010 in Spotblog
Tags:, , , , , , ,

kijkoperatie

Tijdens de kijkoperatie van de maag van Nederland vroegen alle specialisten of de verpleegkundigen wel geknepen hadden. Zij zouden veel meer rechtsdraaiende poliepvorming over het hoofd hebben gezien, dan er nu aan fragmenten in het schaaltje lagen. Het bijna geheel ontstoken lichaam van het verteringsorgaan van de Constitutionele Monarchie was immers nog geen jaar geleden door dezelfde beroepsgroep al bijna opgegeven en de tijd werd rijp geacht voor een transplantatie van het totale stelsel. De ‘goede’ poliepen waren toen bijna gehalveerd en de ‘kwade’ verdubbeld.

Het hoofd van de operatiekamer nam er het potje bij van de ‘peilingen’ uit 2009, waarin nog maar 18 van de 33 rozenrode poliepen zaten die de maag in 2006 bevatte en 14 van de 25 tomaatrode. Weliswaar zaten er meer (19) paarse poliepen uit de zwelling van een nieuwe partij ‘goede’ uit 1966 in en was het aantal lichtbruine van een oude partij ‘kwade’ liberalen tot 15 gereduceerd, maar de donkerbruine, bijna zwarte, nieuwe extra rechtsdraaiende poliepen waren in de meerderheid (31). De zowel links als rechtsdraaiende religieus geinspireerde poliepen van de ooit grootste partij ontstekingen in Onze Maag was ingekrompen tot een smalle naad tussen de linker en rechterwand met 24 van de 41 kleurloze poliepen, die hen zo lang teveel macht had gegeven.

Tot het gordijn werd opgetrokken, waarachter poliepen zich vormen als er echt gestemd moet worden. Op het schaaltje verschenen eindelijk de onstekingen waar men zo huiverig voor was. Wat bleek, de partij met één ‘opspelende’ poliep laat zich niet zien bij vluchtige kijkoperaties. Pas als er gestemd moet worden komt het als koudvuur omhoog. Een stofwisseling die geheel nieuw is voor de medici aan het ziekbed van Onze Maag zorgt voor poliepvorming buiten Het Beeld. Kijkoperaties hebben geen zin als de verrotting van het stelsel er aan weigert mee te doen.

Met deze conclusie kon men zich echter niet verenigen. Gelukkig voor hen was er één die wel dichtbij de uitslag had geopereerd en deze zweerde bij zogenaamde exitpolls. We moeten volgens Synovate, zo heet de fortuinlijkste voorspeller, pas een kijkoperatie doen als de stemming net achter de rug is. Voor Onze Maag zelf is dat een hele opluchting. Voortaan wordt hij met rust gelaten tot de dag waarop hij geopereerd wordt en alles opboert na zijn stem te hebben uitgebracht.

Ondanks de omkering van Onze Maag is die bevinding een hele winst voor wie zich zorgen maakt over de gezondheid van de democratie. Zonder peilingen tussendoor zullen zij veel minder last hebben van oprispingen en maagzuur. Een enkele specialist meent zelfs dat als die peilingen helemaal niet hadden plaatsgevonden de uitslag veel minder ‘opschuddend’ was geweest. Hij claimt dat dan de rechtsdraaiende en de linksdraaiende poliepen veel meer in de oude verhoudingen zouden voorkomen dan nu het geval is. Waaraan hij toevoegde dat de politieke ziel nu eenmaal onpeilbaar is, want na de hele verkiezingsoperatie bleken opeens toch veel meer rozenrode poliepen te bestaan dan de ‘besmetting’ openbaarde.

Een ziel heeft nu eenmaal geen vaste mening meer, zei hij. Alsof Onze Maag sinds de Geestelijk Onverwachte Duisternis, die de wereld in de 21e eeuw teistert, totaal van streek is.

reacties
 1. VSp schreef:

  Tsja, de politiek redacteur van de FAZ, Andreas Ross, verwoordde de verkiezingsuitslag als volgt:Een schizofrene mix in het ‘Land van Tevredenheid en Vertrouwen’ enerzijds, anderzijds een angstig onbehagen en wantrouwen die politici ter linker en ter rechterzijde misbruiken.
  Zeven kleine frakties beschikken over minstens 10 zetels.
  0,7 procent van de stemmen was al voldoende om de PvdD en de orthodoxe Calvinistenst aan zetels te helpen en droegen bij aan de onberekenbare versplintering.
  Dat dwingt politici, wat de kiezers reeds 10 jaar de politici verwijten, tot een transactie- en consensus politiek.

  Met Wilders erbij is er dus in feite niets veranderd. Oude wijn in nieuwe zakken.
  Het systeem deugt niet.

 2. Wattman schreef:

  Geweldige metafoor heb je gekozen! Het kost wat concentratie maar het is heel ingenieus gedaan!

 3. Marius van Artaaa schreef:

  @VSp
  Idd klopt er niets van een systeem dat niet de verstandigste, maar de gewiekste aan wat macht helpt. Het geeft een vreemde vertoning op tv. Het zou al een oplossing zijn als de verkiezingen niet via dat zwaar misbruikte medium verlopen. Zonder beeld en zonder bijltjesdagen van presentatoren zouden debatten via de radio wat zuiverder kunnen afgewerkt worden.
  Visies kun je volgens mij, overigens, het beste verduidelijken in een oratie, waarop een discussie volgt met wie thuis is in de materie. Dan leer je er ook nog wat van.
  Door het optreden op tv centraal te stellen is er een ziekte gaan woekeren zoals de huidige Oranjehysterie. Alleen gaat het niet om een geestelijke aandoening, maar om een lichamelijke kwaal die wij vroeger K noemden. Vandaar dat ik poliepen in plaats van zetels tel. Lubbers wilde nog weleens Nederland ziek verklaren, maar nu is toch duidelijk de P-democratie overwoekerd door gezwellen.
  Je citaat begint wel met een heel kromme zin. Ik snap hem ook niet, maar verder: idd het gaat om samenwerken en waaraan precies. Het zou niet moeten gaan om door te winnen malloten aan de macht te helpen. En toch is dat nu de uitkomst. Wilders is in alle opzichten een malloot, enz.

 4. Marius van Artaaa schreef:

  @Wattman
  Wat een mooi compliment.
  Gelukkig dat je die moeite nam.
  De beeldspraak komt ook uit het volle leven.
  Bij een inkijkoperatie in mijn maag maakte de specialist
  amok over de verpleegkundige. Zij zou niet een monstertje uit mijn
  maagwand hebben verwijderd. Hij verweet haar dat driemaal en alledrie
  de keren kneep zij voor mijn ogen het grijpertje nog maar eens flink in.
  Je begrijpt dat dat een kwelling is als de slang vastzit met een dwanggebit.
  Je moet al stil liggen en zeer relaxt blijven om niet van de ‘deepest throat in the world’ letterlijk
  door het lint te gaan.

 5. Appelvrouw schreef:

  Alleen die hand op de afbeelding die doet het hem,
  voor mij.

 6. Marius van Artaaa schreef:

  ik had hem ook liever aan het bewind gehad, Appelvrouw…

 7. paco painter schreef:

  Maurice de Hond blaft ijverig zijn peiling de ether in

 8. Marius van Artaaa schreef:

  ha Paco, ja die heeft nog aan de wieg gestaan
  van de marketing in de politiek en lijkt qua gestalte
  op een poliep vol kwader trouw aan de statistiek
  die net als een psychologische test nooit de uitslag
  mag bepalen, maar slechts hulpmiddel hoort te
  zijn om hypotheses te toetsen
  terwijl niemand hypotheses hanteert
  als het om opinies gaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.