Re: afspraak met de Omkijkers

Geplaatst: 14 maart 2011 in De Omkijkers
Tags:, , , ,

De Omkijker heet hem welkom

De Omkijker

Hoe was de reis? Geen oponthoud gehad? Wat zeg je? Een fiets op de rails bij Roosendaal? Toch geen naar ongeval hoop ik?

Oh, alleen een fiets, volgens de conducteur. Zelf heb je niets gezien? Niks voor ons om zonder om te kijken verder te moeten gaan.

Oh, ben jij nog een ouderwetse Omhoogkijker. Mooi zo, we wonen op de bovenste etage in het eerste blok.
Ja, je hebt er een pracht uitzicht over de hele buitenwereld. Voor Omkijkers als wij is het de ideale woonplek. We kunnen de hele omgeving overzien en niets kan ons oog ontgaan.

Ach, woon jij liever op de eerste etage. Natuurlijk, wat dom van me, voor een Omhoogkijker moet de bovenste bij even slecht weer al een kwelling zijn.

Aan de andere kant kun je op alles en iedereen neerkijken. Dat heeft ons ook over de streep getrokken.
Nu willen we niets anders. Het is een verrijking van ons dagelijks leven dat we nu recht voor ons uit kunnen zien wat we op straat alleen al omkijkend kunnen volgen.

Misschien dat het ook voor Omhoogkijkers zo werkt. Eenmaal gewend aan het vergezicht beschik je opeens over een diepte in je blik die de hoogte samenbrengt met de vlakte in hetzelfde beeld.

En zingen we een nieuwe Internationale, zegt zijn visite spottend, over Omhoogkijkers en Omkijkers die zich verenigen in het over de wereld heenkijken.

Bij de lift aangekomen wijst de Omkijker trots naar zijn Jacobsladder. Ieder appartement heeft een eigen vervoersmiddel die uitkomt in de woonkamer. De flat kan daardoor zonder galerijen en andere collectieve voorzieningen gebouwd en bewoond worden. Voor een inbreker, zegt hij, is het een ondoenlijke klus om bij je binnen te komen. Alleen de geveltoeristen onder hen maken nog een kans.

Omhoogkijkend ziet de visite dat er glasvezelachtige touwen door de wind heen en weer slingeren. Zodra ze die beetpakken, lacht de Omkijker gemelijk, zitten ze eraan vast. Dus dat halen ze niet meer in hun hoofd.

UIT: Hoe je dromen uitpakken

reacties
  1. Marjelle schreef:

    Mooie layout, Marius, over dat thema heb ik nog heel even getwijfeld maar toch een ander genomen.

  2. Simen Vrederat schreef:

    Hee Marius, goeie doorstart gehad zie ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.