De Opkijker, de gestalte van de moderne gelovige

Geplaatst: 25 maart 2011 in De Omkijkers
Tags:, , ,

Zijn vrouw vraagt de Uitkijker wat hij van hun nieuwe keuken vindt. Zodra hij met haar alleen is, in een enorme koelruimte vol pureermachines, laat ze hem een foto zien. Kijk, wijst ze naar haar echtgenoot die in een soort schaatspak naar je omkijkt, dat was vorig jaar tijdens de Omkijkers Laagland Spelen. Wie tot aan de eerste lentedag op de schaats weet te blijven wordt als Winterkoning in een jaarlijkse optocht naar het Kerkdal gedragen. Toen heeft hij tot op het bot ervaren dat de lente een nieuw begin is van het leven zelf. Dat gaf hem zo’n kick. Sindsdien hebben we de keuken in een koelcel veranderd en ervaren we iedere ochtend hoe de zon ons in zijn warme schoot van die koude bevrijdt en het gepureerde ontbijt a la minute omzet in energie.

Het Kerkdal, vraagt hij haar verwonderd. Ja, zegt ze, sinds de ontkerkelijking zijn in deze streek alle godshuizen samengebracht in een zandafgraving. Daardoor kun je iedere zondag religieus uit je dak gaan, want alle soorten geloof hebben er hun plek en zetten kunstenaars in voor hun diensten. Kunstenaars, vraagt hij nog verbaasder. Inderdaad, zegt de vrouw bijna parmantig, de geestelijken hebben zichzelf uit de markt geprijsd. Alleen kunstenaars zijn nog betaalbaar voor de gekrompen goegemeenten en ook meer georienteerd op hun medium dan predikers over het algemeen. Dogmatisme is ze doorgaans vreemd. Het gaat hen om de oorspronkelijke verwondering.

Haar man onderbreekt haar vanuit de woonkamer. Alleen de echt getalenteerden natuurlijk, roept hij luid. De minder bedeelden neigen vaak tot kopieergedrag en herhalen wat al eerder gezegd of gedaan is. Iedere zondag is het weer een genoegen om op te kunnen kijken van een geslaagde performance. Zo zijn we laatst nog getrakteerd op een Poolse beeldhouwer die een installatie had gemaakt van twee holle kinderhoofden, die voor hun spraakvermogen waren aangesloten op een uit bloemkool gehouwen brein. Het ene hoofd zwol op tot een toornige vader, die bulderde over een verloren mensheid, en kromp in tot een alles vergevende goedzak, die alleen lieve woordjes over zijn lippen liet vloeien. Het andere zwol op tot een brutale rebellenleider met een vlijmscherpe tong en kromp in tot een door alles en iedereen verlaten jongeling, die smeekte om als verloren zoon weer welkom te zijn.

En dan die muziek, jubelde de vrouw bijna, alsof het door je aderen stroomde en het ritme je adem haalde. Zo’n optreden raakt je pas echt diep en zorgt voor dezelfde bijzondere lichamelijke beleving als een verliefdheid. Dat we nog zoveel plezier van een oude notie kunnen hebben, valt haar man haar bij. Die rare drie-eenheid van de god van de christenen werd zo treffend gedeconstrueerd en opnieuw geassembleerd. Alsof je in dezelfde beweging de evolutie van onze cultuur van een patriachaat naar een vaderloze maatschappij doormaakte en de revolutie van de jongeren van een angry young man in een tovenaarsleerling die zijn meester doet opkijken door de beheersing van al zijn disciplines. Terwijl beiden zich lieten leiden door dezelfde geest….

(Dit was het vierde deel van een feuilleton van vijf blogs)

reacties
 1. Een verloren mensheid. Dat blijft hangen

 2. svara schreef:

  En toen dacht ik….
  laat ik dan hier eens een berichtje achterlaten….
  waar is Marius toch?
  hartelijke groet
  svara

 3. artafterallart schreef:

  het was niet de bedoeling svara om zo lang ‘weg te blijven’
  maar ik ben hard bezig met van alles behalve bloggen
  ik hoop dat ik daar van de zomer weer tijd voor heb
  hartelijke groet
  marius

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.