Borstel heeft Krul met succes verhoord, maar…. (T.L.G.F. 2)

Geplaatst: 16 juli 2011 in Huisgoden
Tags:, , , , ,

Vandaag weer een wonderbaarlijke menswording van een fetisj mogen aanschouwen. Ik ben om 4 uur opgestaan om lekker in de ochtenddauw hard te sporten. Sta ik net mijn kniebuigingen op het balkon te doen, zie ik Borstel tegen Krul rare gezichten trekken. Aanvankelijk dacht ik dat ik het projecteerde.

Ik wilde te graag dat Borstel Krul aan de praat zou krijgen over zijn postadres en mikte erop dat fetisjen onderling denken dat ze onopgemerkt door hun vereerders met elkaar kunnen communiceren. Ik had gisteren de Vrouw-uit-Klei tegen het Keltisch kruis zien praten en meende zelfs dat de daarop afgebeelde Kaïn terugkletste, maar toen ik me er overheen boog zwegen ze beiden als het graf.

Maar nu zie ik duidelijk een rebus door Borstels mond gemaakt worden. Een hekje, een oog en opgetrokken lippen. Wacht eens even, dat hekje is een waarschuwing dat hij opgesloten wordt en achter tralies zal vereenzamen. Het oog knippert niet. Dat moet een hypnose in uitvoering verbeelden. Dan is die lach met ontblote tanden het teken dat Borstel het adres gelaatstrekkender wijze eruit heeft gekregen.

Shit, ik heb niet eens op Krul gelet, ik had verdulleme zijn lippen kunnen lezen. Wacht nog eens even, Borstel seint mij in met een omkering van de boodschap. De ontblote tanden geven aan dat Krul uit een cultuur komt waar men de hele dag lachebekkend rondloopt en veel aandacht schenkt aan het gebit en de mimiek. Ze spelen het spel ernstig, omdat hun goden geen chagrijnige dienaren willen. Anders dreigt de kooi en daarna het grill-rooster.

Dus toch een Incaatje, die Krul! Borstel leest mijn gedachten, zoals hij dat van zijn schepper geleerd heeft, en veegt met zijn haren ze symbolisch uit. Vervolgens kijkt hij me recht in de ogen, gaat op zijn tenen staan en buigt als een camera naar me toe. Eh, een land waar iedereen in de gaten wordt gehouden?, mompel ik. Borstel schudt nee en laat het hek in zijn mond verdwijnen alsof het toegang tot een voornaam huis geeft.

Ik peins en peins, en plots valt me in dat hij van hoge afkomst moet zijn. Weer schudt Borstel nee. Hij knippert nu met zijn ogen en laat ze als een neonbuis boven me leeg naar de grond staren. Ik ga er even voor zitten. Een hek dat langzaam opengaat, een schuifdeur, een schuifwand of een opengaande beveiliging. Hij knikt heftig ja bij mijn laatste gedachte.

Ok, Borstel, dan is die neonbuis een teken dat we in een gebouw moeten zijn, waar hard gewerkt wordt dag en nacht. Hij schudt nu geërgerd nee. Oh, niet dag en nacht dus. Nu knikt hij weer geestdriftig ja, Een winkel, een accountantskantoor, een museum, een…

Borstel ontbloot al zijn tanden en bijna hoor ik een gulle lach. Maar ja, welk museum, peins ik. Borstel staat meteen in zijn standaardhouding en zijn mond is weer als vanouds een gat. Ach so, germaniseer ik mijn eureka-gevoel. Een museum voor volkenkunde. Borstel maakt zo waarlijk een vreugdedans en de rebus flitst heen en weer door zijn mond. Krul kijkt sipper dan ooit. We hebben zijn adres bijna te pakken. Nu nog uitzoeken in welke plaats dat museum staat.

Ik ga in mijn gedachten na: Leiden kent het Rijksmuseum, nu Museum Volkenkunde genoemd. Borstel schudt Nee! Den Haag kent Museon. Borstel schudt Nee! Delft kent Museum Nusantara. Borstel schudt Nee! en blijft Nee! schudden als ik Rotterdam, Amsterdam, Venlo, Enkhuizen en Arnhem noem. Ook het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch wordt fout gerekend door Borstel. Dan blijft het Museum voor Mens, Natuur en Wetenschap in Groningen over. Borstel knikt heftig JA!!!

Ik draai me om naar Krul en zeg plagerig: zo Krulletje, jij bent dus wegggelopen uit de collectie van het voormalige Koloniaal Landbouwmuseum Deventer. Maar Krul geeft geen krimp. Waarop Borstel hem kwaad zijn tanden laat zien, het hek laat rammelen en met een boos oog hem dwingt toe te geven. Maar niets baat. Krul blijft in zijn standaardhouding zwijgen. Ik kijk wanhopig naar het Keltisch kruis.

reacties
  1. […] Borstel heeft Krul met succes verhoord, maar…. (T.L.G.F. 2) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.