Blijven nadenken was voor Descartes van levensbelang, voor Breivik helaas niet

Geplaatst: 14 augustus 2011 in Filosofie
Tags:, , , , , , ,

Voor Descartes was blijven nadenken van levensbelang. Het inzicht dat je door het denken met zekerheid je bestaan kunt vaststellen hielp hem van een groot deel van zijn twijfels af, waaronder de waan dat een demon weleens al onze waarnemingen zou kunnen manipuleren. Maar (be)twijfelen bleef zijn tweede natuur. Over alle menselijke waarnemingen twijfelen was zijn eten en drinken.

Op zijn veertiende wist hij zijn leraren ervan te overtuigen dat hij het beste kon leren als hij in bed mocht blijven liggen om na te denken. Heel zijn verdere leven heeft hij deze methode van in bed liggen denken volgehouden. Tot hij in 1648 door koningin Christina van Zweden verzocht werd naar Stockholm te komen en in 1650 aldaar overleed aan een longontsteking. Volgens tijdgenoten doordat hij niet aan het koude klimaat kon wennen en de koningin hem dwong om vijf uur in de ochtend op te staan om haar les te geven.

Voor Descartes was de subjectiviteit van de menselijke waarneming naar zijn eigen bevindingen een feit. Hij achtte deze zo onbetrouwbaar dat men aan de door de mens waargenomen werkelijkheid voortdurend kan twijfelen. En wat betwijfeld kan worden, moet worden afgewezen. Bewijsvoering moet plaatsvinden op basis van onbetwijfelbare argumenten.

Met ‘Ik denk, dus ik ben’ als axioma scheidt Descartes de geest van het lichaam. Zijn gedachte-experimenten leiden tot die conclusie, namelijk dat het niet zeker is dat hij een lichaam heeft, maar wel dat hij een geest heeft. Waar de geest zich bevindt, kun je nooit zeker weten. Alleen dat die zich ergens bevindt en dus dat de geest bestaat.

Anders Behring Breivik heeft ook veel nagedacht, maar slikte de islamiseringsretoriek van populistische politici voor zoete koek en twijfelde niet aan de waarneming van een overspoeling door moslims. Hij had hen toch al zo vaak gewaarschuwd in zijn geschriften. Wie niet wil luisteren, moet het maar voelen. Hij wilde ontzag voor zijn waarschuwingen.

Hij scheidde helaas zijn eigen geest niet van zijn lichaam en bracht niet bijtijds de moed op om iedere door de mens waargenomen werkelijkheid te betwijfelen, zo ook de zijne en die van zijn vereerde politici niet. Integendeel, hij eiste als een roofdier hun leven op. Een mens zonder twijfels is een machine, een machinegeweer, een leger van automatische pistolen in zijn eentje.

Tijdens de reconstructie die de Noorse politie zaterdag samen met Breivik heeft gemaakt van de schietpartij op het eiland Utoya verstrekte hij ongevraagd alle details van zijn gruwelijke apocalypse en toonde op diverse plaatsen doodkalm hoe hij zijn wapens hanteerde. Geheel gevoelloos voor de gevolgen van zijn misdaden handelde hij als een charmante psychopaat. De reconstructie duurde acht uur. Al die tijd babbelde hij over zijn executies en het zou me niets verbazen als hij ze meenam in zijn waan dat Europa door een insectenplaag gestraft wordt. Dat hij ze voorhield dat moslims gezien moeten worden als kamervliegen die onze suiker stelen voor hun feest.

reacties
 1. Beukmans schreef:

  Waar de waan de twijfel verdrijft
  is er waanzin dat overblijft
  waar mensen het geweten verdoven
  start gewetenloos levens roven

 2. zinneninzuidoost schreef:

  Hoe dan ook het hele gebeuren blijft voor mij onbegrijpelijk.
  Hoe moeten de nabestaanden deze vreselijke aktie een plaats geven in hun leven.
  Bezorgde groet

  • artafterallart schreef:

   ik denk niet dat je het een plaats kunt geven
   als de dreiging dat het weer kan gebeuren voort blijft leven
   omdat we de vrijheid van meningsuiting hoger achten
   dan het effect dat het iemands geest kan verkrachten

 3. Johan schreef:

  Wat er in zijn hoofd precies omging, zal altijd een raadsel blijven.

 4. lezer schreef:

  Wat er in het hoofd van Breivik omging lijkt me glashelder, de waanzin die o.a. Geert Wilders uitbraakt, dat de Islam ons bedreigt.
  Van de bezettingen van Palestina en Irak heeft Wilders nog nooit gehoord, van de poging tot bezetting van Afghanistan ook niet, evenmin als van de plannen Iran aan te vallen.

  • artafterallart schreef:

   ja hoor, dat schiet lekker op, lezer:
   die arme Breivik, helemaal dol gemaakt door GW en consorten,
   schiet daarom maar zijn jeugdige landgenoten neer;
   dat is nog eens een geloofwaardige redenering 😉

   ik denk dat je argumentatie even hol is als die van degene waarop je je gal spuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.