Woedend wakker worden

Geplaatst: 25 januari 2013 in Gedichten
Tags:, , , , , , , ,
De kleinste oorlog

De kleinste oorlog

(Ode twee, aan wat mij niet deert)

Een hypomane windhoos

De waan van de dag
Heeft zich genesteld
In het hoofd, ontsteld
Wordt wat zo rustig lag

Te slapen op een oor
Wakker van de eigen
Stem in een gillend koor
Verstoort het brandend neigen

Voor een keer door te slapen
In het zwarte gat te verdwijnen
Tot maandagochtend de zon zal schijnen
Mij gastvrij uitnodigend vol overgave te gapen.

Een windhoos ontsnapt de geschrokken mond
Mij woedend opzuigend tot de top van de wervelende ochtendstond.

 

 

Vlissingen, 25 januari 2013, het jaar waarin de hoop op genezing voorgoed zal vervliegen

reacties
 1. hennie van ee schreef:

  Mooi hoe de woorden meer worden

 2. artafterallart schreef:

  Wat driedubbel ‘waar’ is, hennie
  Bedankt dat jij het opmerkt
  Wat typisch is voor een omgekeerde wervelwind (de trechtervorm) vormt de sok van het gedicht
  Is ook zo typisch voor een maniforme periode, waarin ik in een woordenvloed mijn ego opblaas tot een zijn waarin de buitenwereld als MIJN land veroverd wordt
  En zo ritmisch passend bij de gang van wat ik uit wil schreeuwen in de dwangbuis van het sonnet

 3. Appelvrouw schreef:

  De kleinste oorlog met grote gevolgen.
  Al lezend, en de nawerking ervan, is het of er een bom in mijn hoofd is ontploft, in plaats van in die van jou.

  De slaap die de hypomaan zijn rust ontzegt. Of is het andersom, het actieve brein van de hypomaan die de slaap weerhoudt zijn werk te doen?

  Ik mag mij gelukkig prijzen niet meer gewekt te worden door mijn hoofd.

  • artafterallart schreef:

   het zit als een bouwfout in mijn hersenen, waardoor ik nooit van volledige slaapcycli kan genieten

   met mijn dagelijkse pillenmaal kan ik de ‘ziekte’ remmen die progressief is, waarvan ik soms op zich woedend wordt

   de chirurg, waar ik van de week op bezoek was om een liesbreuk te opereren, kreeg van mij een volle lading op zijn bureau

   gelukkig dat hypomanie stemmmingswisselingen kan geven, waarin de psychose geen tijd krijgt mij te bezoeken en ik na zo’n uitbarsting even kan opmerken dat mijn kop het niet aankan om vervolgens in huilen uit te barsten dat ‘ze’ godverdomme alles eraan doen om mijn leven onmogelijk te maken

   hij bracht alleen maar aan mij over dat ze nog niet wisten of ik in Vlissingen geopereerd kan worden of naar Goes moet, omdat ze hier de intensive care hebben opgedoekt

   vandaag moet ik bij de anesthesist langs om te horen of mijn hart enzo wel tegen een stootje kan, en ik geen verwacht risico loop op complicaties…

   woedend werd ik wakker van de stem die me jende: ze gaan in je snijden, man; maak je borst maar nat voor medisch falen, ze gaan je leeg halen

   • Appelvrouw schreef:

    De mens is een chemisch schepsel.
    Maar helaas is niet alles in ons chemie dus moet het mes er aan te pas komen.
    Ik griezel er van, hoop dat je het goed doorstaat, naar wens bedoel ik, maar wensen worden zelden vervult. Mochten ze je leeghalen, vraag vooraf of ze die foute bouwstenen ook verwijderen.
    Vroems sliep (ook) zelden, ik ken het verschijnsel, al is dat bij iedereen weer anders wellicht. Hij functioneerde niet meer daardoor. Als hij per etmaal 4 uur kon halen was het veel (nooit aaneen gesloten). Ik mag hopen voor jou dat je tenminste iets meer slaapt, anders duren je dagen zo lang.
    Ook zoiets, mag je niet eens meer kiezen of je in Vlissingen of Goes wilt. En hoe kom je in Goes, en vooral hoe kom je weer terug. Dat soort dingen zouden mijn hoofd kwellen.
    Dus geef de volle lading maar aan die chirurg, die is wel wat gewend, en lekker huilen, al lucht het niets op, want je hoofd schudt alles door elkaar (vrees ik).

    • artafterallart schreef:

     Dank je, Appelvrouw

     Tegen de operatie zie ik niet op, hoor. Mijn hoofd zet me wel vaak op het verkeerde been. Het kan echt stormen in mijn bovenkamer. En dan moet ik mijn verstand erbij zien te houden.

     Dat is lastig als je wegens slaaptekort en het structureel missen van een diepe slaap angst en paniekaanvallen hebt en nu vooral veel stemmingswisselingen. Vannacht heb ik hooguit drie uur geslapen en 5 uur op bed gelegen. Om 4 uur begon ik je te beantwoorden en het is nu bijna 6 uur en ik zit dit antwoord nog te bewerken….

     Je hebt geen greep meer op de dingen, die je eerder vlot afgingen. Gelukkig heb ik geen baan meer en kan ik mijzelf de hele dag in de gaten houden. Mijn vaardigheden gaan echter wel snel achteruit.

     Ik denk meer dan ooit verward. Lees dingen die er niet staan. Mis vaak het gevoel bij het blog van een ander, waar het de schrijver om gaat. Moet daar steeds op letten. Schrijf zinnen die totaal niet kloppen. Moet bij iedere reactie een kladje maken en alles goed nalopen voordat ik het instuur. Een blog zomaar maken lukt ook niet meer. Het is te lang beitelen, zagen en schaven, maar dat heeft soms het voordeel dat de tekst aan kwaliteit wint.

     Daar doorheen spelen concentratieproblemen, geheugenverlies, veel kwijt zijn, totaal geen geduld hebben, snel geprikkeld zijn enz. Die achteruitgang maakt me droef.

     Gelukkig heb ik mijn manische momenten, waarop opeens alles stroomt. Maar dat kan ook uit de hand lopen. Hele schriften vol gedachtegangen, die ik zelf niet kan volgen als ik het teruglees.

     Het denken niet kunnen stoppen. Je woede niet kunnen beteugelen. Gelukkig dwingt mijn liesbreuk me steeds vaker te gaan liggen en te ontspannen.

     Buitenshuis moet ik me bijna gespleten gedragen. Een handelend ik en een toezichthoudend ik. Zoals gisteren, toen ik dacht dat ik alleen de man-van-de-narcose zou spreken. Maar het was een produktielijn: eerst al mijn gegevens voor de tigste keer checken bij de balie, vervolgens bloeddruk meten bij een verpleegkundige, hart en longen controleren door de anesthesist, alle gegevens weer met hem doorlopen, wachten tot hij het hartfilmpje had bekeken, alles was in orde, ik was zelfs medisch ‘saai’, dus ik kon in Vlissingen geopereerd worden, naar de planner, doornemen of het in februari kan, oplossing zoeken zodat het niet tot maart wordt uitgesteld, helaas mailen ze niet, maar ze bellen me, wat ik vervelend vind, ik hou niet van een stem zo dicht bij mijn oor, tenslotte naar een andere verpleegkundige, weer alle gegevens doornemen, ruzie onderdrukken over wat zij van je wil en wat ik allang met die chirurg dinsdag had besproken(dat er iemand meekomt, maar ik vind dat niet nodig, ik bel wel een taxi als ik niet lopend terug kan van de kijkoperatie (want meer is het niet dan 3 gehechte gaatjes) dat er een contactpersoon op het formulier moet staan (ik vind dat ook niet nodig, de tandarts vraagt dat toch ook niet!?); dat er iemand voor de nazorg in huis is (Wat nazorg?, ik red me al zolang in mijn eentje met al mijn kwalen); dan de wijkverpleging (geen enkele behoefte aan mevrouw, (echt niet?) absoluut niet. Als ik iemand nodig heb dan regel ik dat zelf.)

     Vooral bij de laatste schakel moest ik op mijn hersens gaan zitten. Het begon al met te lang wachten. Zij had teveel gekletst met haar klantjes voor mij en wilde het kort houden. Op zich geen probleem, maar ze ging tegen alles in. Zo nam ik het waar. Moest ik niet toch dit of dat doen enz. Uiteindelijk deelde ze me doodleuk mee dat het eventueel toch in Goes kon plaatsvinden als hier geen gaatje gevonden kon worden. Dus ik was weer terug bij af. Bij haar moest ik steeds even slikken voordat ik een vraag of antwoord formuleerde. Achteraf had ze gewoon gelijk. Maar ik dacht met mijn angst en paniekhoofd dat ze me ermee wilde pesten, omdat ik alles afwees aan hulp enzo. De uitkomst bevalt me nog steeds niet, maar ik moet goed opletten dat ik mezelf niet tekort doe. Als ze geen gaatje in Vlissingen vinden, maar wel in Goes, dan moet ik daar gewoon gebruik van maken, want anders wordt het straks nog eind maart. Dat hou ik niet vol.

     Godallemachtig, excuses voor deze lange reactie, ik ga maar weer eens liggen en corrigeer hem straks wel.

   • Appelvrouw schreef:

    Je lange reactie hieronder heeft geen optie beantwoorden dus ik doe het hier nog een keer.

    Met aandacht je verhaal gelezen en nog eens.
    Het roept compassie bij me op, en hier en daar herkenning.
    Inhoudelijk weet ik er niets op te zeggen (waar jij ook maar iets aan kunt hebben) maar ik heb je gelezen, een deel van wat je doormaakt, en dat raakt me enorm.

    • artafterallart schreef:

     Vandaag gelukzalig wakker om 5 uur in Rotterdam.
     Ik las gisteren al je reactie, maar kon niet beheerst zeggen hoezeer je compassie MIJ raakt!!!

     Las net ook nog dat de burgertop miljarden steun wil voor een beschavingsoffensief waar we wat aan hebben in Rotterdam-Zuid: http://www.nu.nl/economie/3013861/rotterdam-zuid-heeft-komende-jaren-miljarden-nodig.html.
     Eindelijk dringt de onderontwikkeling hier door bij de bestuurders. Nu dat autistische kabinet nog!!!

     Mijn dag kan niet meer stuk. Erbarmen om mijn toestand van jou, Appelvrouw en dan ook nog eens erbarmen van bestuurders voor de toestand waarin we hier moeten leven.

     Het is een goed teken dat ik mijn eigen ellende overstijg met zulke mooie boodschappen uit de buitenwereld!!!

   • Appelvrouw schreef:

    Eigen stoepje eerst schoonvegen, dat las ik in je link. daar begint alles mee.
    Want als je eigen stoepje schoon is bewandelen mensen dat het eerst.

 4. Aad Verbaast schreef:

  Aangezien ik lijd aan een ernstige vorm van dichtblindheid kwam je uitleg in 10:03 goed van pas.
  Sterkte er mee.

  • artafterallart schreef:

   Gedichten zijn lastig voor snelle lezers, Aad ๐Ÿ˜‰

   Het zijn parkeerplaatsjes voor taal die vraagt om
   geroken, geproefd, gegeten, genoten,
   herkauwd, herdacht, herinnerd
   verhelderd, verhaald te worden.

   Maar ik ben helemaal geen dichter, ik gebruik de vorm om te lokken en daarna mijn verhaal te doen. ๐Ÿ™‚

 5. Annet schreef:

  Prachtig Marius…las nog even de reacties of het op de regering sloeg
  of op jezelf.

  Heel veel sterkte…je gaat door allerlei fases van gevoelens en die mogen
  er zijn!

  Liefs van Annet

 6. Marjelle schreef:

  Veel sterkte ook van mij, Marius!

  • artafterallart schreef:

   Dank je veel, Marjelle.
   Ik zal het nodig hebben omdat ik weleens pas in maart geopereerd kan worden.
   Nu gaat het met de dag slechter, doordat ik mezelf niet rem.
   Dat ga ik vanaf vandaag anders doen.
   Ik blog en reageer alleen nog als ik kort en bondig kan zijn.
   Anders hoort of ziet ‘men’ mij hier niet meer.
   De liesbreuk wordt mijn baas.
   Eindelijk weer eens een werkgever, die mijn gezondheid op het oog heeft…..;-)

   • Marjelle schreef:

    Ik las net dat je gelukzalig geslapen had tot 5 uur, gelukkig! Ik heb zelf slaapproblemen gekregen door langdurige burenoverlast dus ik weet hoe godsgruwelijk moe je daar op den duur van kunt worden.
    Heel verstandig om jezelf af en toe te remmen, je gezondheid is het belangrijkste. En als je zin hebt om bij deze of gene te lezen, prima, mocht je bij mij langskomen dan hoef je niet te reageren, en als je alleen even wilt zwaaien ben je ook welkom natuurlijk.

 7. zelfstandigjournalistantwerpen schreef:

  Sterkte en ik wens je toch ook de nodige nachtrust toe.

 8. Dauw schreef:

  Het beeldend werkje vertelt veel en is prachtig…

 9. Apiedapie schreef:

  Geweldig. Alleen die titel al!

 10. Apiedapie schreef:

  Oh, ik zie nu dat het meer dan een mooi gedicht is. Sterkte dus ook van mij! ๐Ÿ˜‰

 11. artafterallart schreef:

  Ik voel me bijna een Mies Bouman
  na de marathon ‘Open je bovenkamer’:

  lieve, lieve, mensen, het kan
  niet zorgzamer

  voor een geest op drift
  zijn jullie ‘likes’ in woord en beeld
  meer waard dan een gouden traplift
  hoewel dat mij ook veel had gescheeld

  om zonder duikeling met mijn benen de vloer
  weer te raken na mijn rit naar de mallemoer ๐Ÿ˜‰

 12. artafterallart schreef:

  @Appelvrouw,
  Inderdaad en je eigen straatje kan weer niet, want dan denken ze spreekwoordelijk dat je juist wat te verbergen hebt of je eigen vuil wegwerkt zodat ze niet zien dat jij verantwoordelijk was voor al die ellende enz. ๐Ÿ™‚

  @Marjelle
  Ja, jij moet het zeker herkennen hoe het je uitput, labiel kan maken, je geest kan bezetten als een demon, de gekste klachten kan geven enz.

  Als mijn stemming weer zo wisselend wordt enzo, dan is dat zwaaien zeker een uitkomst.
  Maar het gekke is dat ik vandaag me tot nu toe top voel en flink aan het corresponderen ben.

 13. Marjelle schreef:

  Ik herken de uitputting en gezondheidsklachten wel een beetje, maar de rest gelukkig niet. Nou zijn mijn slaapproblemen en soms slaaptekort (het gaat nu weer beter) ook zeker niet te vergelijken met die van jou. Goed dat je je vandaag weer beter voelt.

  • artafterallart schreef:

   Dank je voor je nuancering en je steun.
   En, Marjelle, vandaag voel ik me ook nog beter,
   terwijl ik maar 4 uurtjes geslapen heb en toch in mijn deun.
   me net zo sterk voel als Joop den U., een ijzervreter,

   die iedereen uitputte om zijn gelijk te krijgen ๐Ÿ˜‰
   Maar ik weet dat ik me moet remmen,
   dus hou ik de golfslag in de gaten als mijn eigen
   als ik weer door alle blogs heen ga zwemmen. ๐Ÿ™‚

 14. insomnia treffend beschreven.
  Sterkte, Marius.

 15. artafterallart schreef:

  Dank je Ingrid

  Helaas is mijn slapeloosheid een van de gevolgen van mijn chronische kwaal RLS-PLMD::
  http://www.medicinenet.com/restless_leg_syndrome/article.htm

 16. Annet Lemaire schreef:

  Het beste van het beste gewenst Marius! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.