VNatuur als imitatiecultuur blog

In de natuur is de participatiesamenleving al omgeslagen in een imitatiesamenleving

Het leek wel alsof hij verliefd was op het nieuwe maatschappijbeeld. Zelfs zo erg dat de vlinders in zijn buik zich vol overgave inzetten voor een echte participatiesamenleving. Op zoek naar zijn meeldraden kietelden de innerlijke padvinders hem bijna dood, zodat hij een aantal zijn buik uit moest zetten. De brutaalste stortte zich meteen op de honingpot van de buren om de bijen eens vakantie te kunnen geven.

Dat bekwam hem allerminst. Na hun insecticiden-behandeling ontpopte hij zich als een Supervlinder, die van de hele maatschappij genoeg had. Ok, hoorde hij zichzelf opeens hardop denken,  de participatie van vlinders stellen ze niet op prijs. Welnu, dan zal ik ze een koekje van eigen deeg geven.

Met een onhoorbare hoge frequentie riep hij zijn hele familie op om alle bloemen en planten van de buren met rupsen te bedekken.  Deze vraten in een mum van tijd de hele tuin kaal. Uit hun compost toverden de bouwvakkers in zijn familie een kunsttuin tevoorschijn, zoals menselijke goochelaars dat met kaarten kunnen uit het  niets.

Supervlinder had zelf van bloemblaadjes een frietkot ontworpen; bestaande uit een grote frituurpan gevuld met echt vet en een deksel. Over de pan legde hij een melkvelletje uit het kopje van de buurvrouw en etaleerde daarop zijn friet. Met zijn enorme tong likte hij een mooie glans op het  in stengeltjes gebakken meel, waaruit zijn friet was samengesteld.

De buurman kwam meteen op de geur van het vet af. Dat zijn tuin niet meer echt was, deerde hem totaal niet. De lucht uit het frietkot deste meer. Bijna kwijlend vroeg hij aan Supervlieg of het Raspatat was. Deze zag dat hij daar een voorkeur voor had en bevestigde het dan ook onmiddellijk. De man liet zich met open mond op de frituurpan vallen. De meelstengels vlogen om zijn oren. Met een bek druipend van het vet informeerde hij Supervlieg dat vooral de olie hem zeer smaakte.

Dat is dan de prettige kant van de zaak, antwoordde Supervlieg hem diplomatiek. De vervelende kant is, dat u mijn kot heeft verruineerd. Ach ik ben verzekerd, wimpelde de buurman zijn voorstel af om het in de minne te schikken. Maar ik ben bang dat u niet voor schade aan de natuur  verzekerd bent,  merkte Supervlinder terecht op. Dat klopt, zei buurman bijna onverschillig, maar wel tegen alle schade door de natuur.

Dan zult u mij toch eerst moeten betalen, hield Supervlieg hem voor, want een frietkot van bloemblaadjes enzo zal vast niet als natuur gewaardeerd worden.  Maar jij wel, blafte de buurman hem toe. Supervlieg kon echter veel harder blaffen en tetterde als een olifant dat mijnheer direct moest dokken. Zestien potten honing. Totaal overdonderd haalde hij ze uit de buurtvoorraadschuur, een initiatief van de wijkraad onder het motto “participeren is met z’n allen de pot verteren”.

Ha fijn, dankte Supervlinder hem hartelijk. Ik zal ze meteen naar de bijen brengen en de bloemen vertellen dat ze een sabbatical year kunnen opnemen. U heeft ons zeer geholpen. Wat dat betreft participeert u voortreffelijk in de natuur. Wilt u komend jaar niet op de boel passen? Want wij komen pas eind 2014 terug en bloemen zullen wel niet meer in deze buurt bloeien dit jaar.

Waarop moet ik dan passen?

Op de grond natuurlijk, riep Supervlinder hem toe al wegvliegend met de doos vol honingpotten aan een touwtje tussen zijn Superpoten. Buurman hoorde hem nog uitleggen dat ze die nodig hadden voor een imitatiesamenleving. De reden zou de participatiesamenleving zelf zijn. Aan de ene kant waren alle mensen alleen maar met de eigen samenleving bezig en lieten de natuur aan zijn lot over. Aan de andere kant had de natuur allang geleerd dat bij doodsbedreigingen je de ander moest imiteren.

Het bouwen, praten, frituren, opmaken en uitserveren van patatachtige stengels meel was Supervlinder zeer bevallen. De deal met de buurman nog meer. Nee, het stond nu vast. De natuur zou zorgen voor een maatschappij van wieg tot graf, want dat had ze altijd al gedaan voor de dieren, bloemen en planten. De cultuur zou hen uit dankbaarheid alles geven wat natuurvolkeren kunnen gebruiken om eens een tijdje een prestatiemaatschappij te zijn. Ze hoefden daarvoor slechts de geschiedenis  van de buren te herhalen. Die waren ooit begonnen als mijnwerkers. Na jarenlang horeca hadden ze een postkantoor aan huis.

Supervlinder zag het al voor zich. Bomen waar rook uit kwam, omdat ze kastanjes aan de tak poften. Sneeuwklokjes die echt luiden voor erediensten in de open lucht. Boterbloemen die langs stokbroden schuurden, gemaakt door paarden die alleen sojabonen en zo aten. Enzovoort, enzovoort. Hij was ervan overtuigd dat de natuur veel beter zou presteren dan de cultuur! Alleen al omdat de natuur geen geld kon drukken, zodat flora en fauna geen last hadden van een eigen kapitalisme noch van zijn naakt functioneren. Sowieso had de natuur niks met economie en met de naaktheid van welk systeem dan ook.

Vlissingen, maandag 7 oktober, de dag waarop het strand mij vertelde dat de natuur mijlen ver vooruit liep op de cultuur.

reacties
 1. blutch1 schreef:

  Kijk, zo kan het ook. 😉

 2. Appelvrouw schreef:

  Maar voor je het weet is die supervlinder een superwesp en worden participanten doodgestoken.

  • artafterallart schreef:

   Jij gelooft nog in sprookjes, Appelvrouw
   Wel zo verstandig als het gaat om de p-maatschappij van ’t kabinet
   Maar de natuur blijkt historisch een stuk minder gewelddadig en onbetrouwbaar dan de cultuur.
   Onder ons zijn meer roofdieren (havikken, geldwolven, slangen, vossen enz.) dan gezelschapsdieren. En voor de laatsten moet je vaak ook oppassen. 🙂

 3. King Billy schreef:

  Kan het nog complexer? Ja dat kan. Walmende schoorstenen met diabetes onder psychiatrische behandeling omdat ze het liefdesleven van gombeertjes moeten faciliteren.

  • artafterallart schreef:

   Zelfs absurder, King Billy
   Er is al verdringing op de markt voor gezondheid en geluk.
   Nog nooit hebben we ons afgevraagd wie wel en wie niet zorg ‘verdient’, maar nu draaien er tv-programma’s op die vraag!
   Het grote geld gaat naar instellingen die zeggen dat ze zich geheel en al willen inzetten voor het voorkomen, behandelen enz. van kanker, hiv en hartklachten. Steeds meer van die instellingen blijken zakkenvullers. Steeds meer behandelingen verlengen een leven, waar men steeds meer vraagtekens bij stelt. Steeds meer stemmen gaan op om de knop (eerder) om te draaien zonder dat we zelf de kans krijgen om dat te doen.
   Het medisch onderzoek enz. naar taaislijmvlies, neurologische aandoeningen, me enz. moeten het doen met de kruimels. Hun leven wordt steeds minder dragelijk gemaakt omdat ze in de achterbuurt van de zorg huizen. Steeds meer lijden en sommigen overlijden aan de gevolgen van de selectieve interesse in de khh-lijders.
   De behandeling van ziekten hangt meer af van hypes, verwachtte winsten en sociale sentimenten, dan van de stand van zaken in de wetenschap!

 4. Aad Verbaast schreef:

  Mooi plaatje!
  “Participeren is met zijn allen pot verteren”: da’s een goeie, waar de politiek (die uiteraard altijd ver achter loopt) nog niet eens aan gedacht had! 🙄

  • artafterallart schreef:

   Dank je, Aad, de eer gaat naar de vlinder, de bloemblaadjes en de planten
   Ik heb ze slechts geassembleerd 🙂

   Wij moeten ook steeds meer voor hen denken. Een denkende politicus is echt een uitzondering. De Homo Rethoricus, de Mooiprater, domineert. Wij zijn alleen het stopcontact om ze met stemmen op te laden. 😉

 5. […] Participatiesamenleving natuurlijk omgeslagen in een imitatiesamenleving […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.