De Senaat zou een nieuwe stemlamp van het kabinet hebben gekregen

Geplaatst: 14 oktober 2013 in Spotblog
Tags:, , , , , , , , , , , , , ,

VStemlamp van de senaat

Het is weliswaar een oud exemplaar van de gevluchte regering in Londen, maar juist dat moet ons als kabinet aanspreken. Aldus Henk Kamp, die op het idee kwam toen hij in het archief van zijn departement de doos aantrof van minister Kerstens met de bureaulamp van premier Gerbrandy. Hij memoreert dat Kerstens destijds handel, nijverheid en scheepvaart in zijn portefeuille had. Economische zaken zag men toen nog als een terrein waar meerdere ministeries aan werkten. Hij wil net pleiten om scheepvaart opnieuw aan zijn ministerie toe te voegen, maar Dijsselbloem onderbreekt hem met de vraag wat de senaat sowieso met een bureaulamp aanmoet.

Asscher, die een borreltje heeft gedronken tijdens de werklunch, spreekt met dubbele tong voor zijn beurt dat die rode kleur hem uitstekend bevalt. Het zwarte ziet hij liever meteen overgeschilderd worden. Hij wil al het UWV bellen om een schilder te sturen en een x zetten dat er weer een baan bij is gerommeld. Rutte onderbreekt hem op zijn beurt en beantwoordt de vraag voordat Kamp het briefje van zijn secretaris-generaal heeft gevonden. Wat een prachtig initiatief, Henk! Symbolisch ook heel sterk. Hij wendt zich naar Dijsselbloem om hem voor zijn hilarische retorische vraag te bedanken.

Je moet ze natuurlijk wel serieus nemen Jerommeke, proest Rutte. Om zich weer te herpakken en het in een breder kader te plaatsen. In een participatiesamenleving moet de politiek juist voorop gaan met het aanhalen van de banden met elkaar, begint hij een nieuwe inval. Het wordt tijd dat we van de Staten Generaal een Participatie Generaal maken. Dat klinkt ook een stuk krachtiger en misschien dat WA voortaan in het uniform van deze symbolische figuur in het openbaar zijn werk wil doen. Dat geeft het volk wellicht het vertrouwen terug dat we er voor iedereen zijn. Maar eerst wil ik toch ook van Henk weten, waarom dat oranje touwtje en dat gaatje in het bureaublad eraan is toegevoegd.

Whow, bewondert Henk zijn partijgenoot. Je ziet ook meteen alles, Mark. Vet man! Maar goed, jullie weten dat ze ook in Londen in de duisternis moesten regeren. De Duitsers bestookten hen dag en nacht met hun bommen. En toch bleef onze regering in ballingschap hard doorwerken aan de toekomst van ons land. Omdat ze weinig centjes wilden uitgeven, hebben ze een lamp laten schilderen. De kleuren zijn gekozen om zich te realiseren dat het nationaalsocialisme voor hen de honneurs waarnam. Het schijnsel door het doek heen was voldoende om hoofdelijk te kunnen stemmen in hun krappe behuizing. Ze zaten daar namelijk in een echt kabinet uit solidariteit met de onderduikers. Misschien voor ons ook een ideetje: een glazen kabinet op het Binnenhof om al het spaargeld in een nationale actie binnen te halen.

Maar ik wil niet afdwalen, pakt Henk de draad weer op. Aan het touwtje door het gaatje kon Gerbrandy trekken om ondanks de oorlog en de duisternis toch hoofdelijk te stemmen. In de kap zat het smoelenboek verwerkt van alle leden van de Staten Generaal, dus ook de meerderheid die ze niet mee hadden kunnen nemen. Via radio Oranje kon men horen wanneer men zijn stem moest geven. Het verzet bracht deze op een nog altijd geheime wijze a la minute over naar Londen. Na 51x trekken was iets aangenomen of verworpen. Oh ja, er zit een mechaniekje in dat zorgt dat de telling voor de regering altijd gunstig uitpakt. Voor ons een hele uitkomst als Adri Duivesteijn of een andere malloot toch tegen zou stemmen.

Men besluit dat het kleinood aan de begrotingsstukken wordt toegevoegd als eenmaal het parlement officieel akkoord is. Zouden we de Tweede Kamer ook zo’n lamp kunnen geven, maar dan een echte, oppert Asscher met in zijn achterhoofd een Europees project om in alle landen de lamp voor hun parlementen of zelfs referenda in te voeren. Even Philips bellen. Hij verdwijnt in de enige hoek in het torenkamertje. Bedankt Henk, fraai, complimenteert Rutte hem, terwijl hij aan het touwtje trekt.

De hele regering tuimelt van zijn stoel als plots de stem van Wilhelmina door hun clubhuis schalt. Heren, rap aan het werk en ophouden met aan Hendriks bordeellampje te trekken. Gerbrandy kon ook al niet met zijn fikken ervan afblijven. De overeenkomst van zijn vele sletjes met politici is weliswaar uit mijn hart gegrepen, maar er is geen tijd meer voor onderbroekenlol; zoals in Londen destijds. Gebruik gewoon uw vuist bij hoofdelijke stemmingen. Dat werkte bij mij altijd perfect. Een schoen zou ook goed kunnen. Neem de mijne maar, daar zit een flinke hak aan. Werkt nog beter dan een vuist. Vraag maar aan mijn hofhouding.

Lijkbleek stopt Rutte de lamp terug in de verhuisdoos uit Londen en warempel haar schoen met een half versleten hak ligt onder het stro. Wacht, we sturen ze de begrotingsstukken in haar schoen naar de Senaat. Dan is het een soort stille wenk verpakt als een cadeautje voor Sinterklaas. Er zitten vast nog veel leden die haar koningschap nog herinneren. Over de schoen strelend, grapt hij op z’n Rotterdams, niet praten maar poetsen. Precies Markje, komt haar geest nu uit de schoen tevoorschijn. Wrijf eens over de neus. Dat ziet Rutte niet zitten. Doe normaal mens! Wilhelmina pikt dat natuurlijk niet en zeker niet van zo’n naoorlogs centenregentje. Ze draait zich om in haar graf, zodat ze bij de neus van haar eigen schoen kan. Een oranje wolk stijgt naar het plafond. Als je niet doet wat ik zeg, dan regent het hier permanent hakkende schoenen op jullie hoofden.

Vanuit de wolk sluit ze alle uitgangen en wacht tot Rutte haar zin doet. Gefrustreerd wrijft hij bijna de lak van haar schoenneus. Het gevolg is dat zij hoogst persoonlijk aan tafel plaatsneemt. Voortaan leid ik het land weer en verwacht dat jullie daar over zullen zwijgen. Lieftink, heb je de nieuwe bankbiljetten al klaar, roept ze in haar schoen. We maken er weer een land van dat geheel en al bezig is met de wederopbouw. Dus, Lieftink, zorg dat daar genoeg geld voor is. Maar mevrouw, protesteert Jerommeke, zo gaan we naar de Filistijnen. Niks mis mee, toch?!, drijft zij haar zin door. Wij waren ooit ook een onbesneden volk en voorhuiden zullen vast goed verhandelbaar zijn als Europa straks preventief invoert dat iedereen onbesneden moet zijn om te mogen stemmen. Wat een praktisch staatshoofd is ze toch gebleven.

reacties
 1. Simen Vrederat schreef:

  Op zonne-energie neem ik aan

 2. Arjan Fernhout schreef:

  Participerende kunst zou kunnen voorz… oeii, bijna een ‘politicus’ aan het denken gebracht.

  • artafterallart schreef:

   …het zou kunnen, Arjan, maar een voorbeeld heb ik niet…
   Ai, ja, da’s een anomalie, dus als ze het toch doen dan zou dat zou een verschuiving in het hele politieke landschap kunnen betekenen, maar ja welke kant zal dat opgaan…
   hoewel, denken zal ze wel doen barsten van de hoofdpijn…
   Maar het lijkt me idd onmogelijk nu ze zo’n beetje allemaal over hun schaduw zijn heengestapt.
   De vraag is of in die figuren nog de oorspronkelijke geesten huizen of dat het aliens zijn geworden…
   Taalkundig zouden ze hun bewustzijn hebben behouden, want wat ze zeggen kunnen ze niet doen en dat demonstreren ze nog steeds.
   Bestuurskundig hebben ze niks meer in de politiek te zoeken, want nu kunnen ze ook ijzer met hun blote handen breken.
   Naar zulke krachtpatsers is veel vraag en van Wouter Bos begreep ik dat ze graag hun licht opsteken bij dubieuze schroothandelaren.
   Dus zie ik ze eerder naar een topbaan in de staalverwerkende industrie verdwijnen, dan dat ze op het Binnenhof nog meer voor iedere paqrtij uit het eigen vuur slepen.
   Dit me bedacht hebbend, kunnen we voluit doorgaan met participerende kunst.
   Als we alle stenen van het Binnenhof inpakken in oude bankbiljetten en verkopen aan liefhebbers als Bill Gates, dan zou de staat meer inkomsten derven dan uit de gasbel. Daarmee is Groningen ook meteen geholpen, want dat gas is niet interessant meer voor Nederland.
   Hoewel participerende toneelkunst wil bijvoorbeeld nog weleens in de fout gaan.
   Zoals Jules Croisset de publiciteit zocht door te doen alsof hij door antisemieten ontvoerd was.
   De nog meer dan ik kan kronkelende Grunberg ziet er dan wel weer een voorbeeld in voor iedereen: http://www.amnesty.nl/over-amnesty/bladen/wordt-vervolgd/zelfontvoeringliefde

 3. Appelvrouw schreef:

  Ik dacht een paddestoel te zien, maar dat is met dit weer te voorspelbaar.

  Je verhaal moet ik een tweede keer lezen.
  Maar eerst even eten bereiden, eten en afwassen.

  • artafterallart schreef:

   Neem alle tijd, Appelvrouw
   Voor het gemak vat ik het even voor je samen:

   Het kabinet wordt gegijzeld door de geest van Wilhelmina, omdat twee leden aan het oranje koordje trokken van de boordeellamp van Hendrik. Dezelfde lamp die Gerbrandy in Londen gebruikte voor de hoofdelijke stemming. Gerbrandy zag de verkaptehoerenkopjeskap van Hendrik voor het smoelenboek van het vooroorlogse parlement (toen nog 100 mannen) aan.
   Wilhelmina verscheen toen Rutte gedachteloos aan het touwtje trok.

   Zij regeert nu, zal Rutte verklappen als hij weer ‘kampt’ met begrotingsvragen in plaats van Kamervragen.

 4. Aad Verbaast schreef:

  Ze hebben het druk daar lees ik. Daar is nu weer tijd voor nadat de kluit al is belazerd. Ze zijn van alles kwijt maar ik lees dat de resultaten al zichtbaar zijn (50.000 extra banen) ergens rond 2040. Daar is het wachten dan ook op.

  P.S. Samsom had het laatst ook al over 2035 in relatie tot de “zichtbare effecten op de werkgelegenheid”. We kunnen rustig slapen met dergelijke visionairen die het land besturen.
  Slapen met die lamp wel aan natuurlijk. Anders zie je nog niets!

  • artafterallart schreef:

   Ja, ik las het bij jou, Aad,
   ongelofelijk, wat een oplichters en wat participeerden de journalisten eerst geweldig, niemand vroeg ernaar op de persconferentie. Voortaan doet Radar al het politieke nieuws. Of meteen maar in het programma Opgelicht ermee!

   Dat hele kabinet houdt zich alleen bezig met kinderwensen en kleinkinderen. Dat is de gemeenschappelijke ideologie: de kinderwensen van andere partijen bevredigen om de touwtjes in handen te houden onder het mom van solidariteit met de generatie wiens ouders en grootouders helaas van alle kanten bedrogen en opgelicht moeten worden om hen een goede start te geven. De participatiemaatschappij begint duidelijk zijn oude betekenis te krijgen. Ze investeren alleen niet in een maatschappij voor ons, maar voor na de zondvloed. Ze calculeren de tijdbommen al in.

   Laat die lamp maar uit, Aad.
   Hendrik, Gerbrandy en Mark knepen alle drie de katjes in het donker. Dat licht is een dwaallicht van Wilhelmina.

 5. Zilvertje schreef:

  Wat weet jij toch veel, ik was niet meer zeker van het tientje van Lieftinck, dus ik heb het nog even opgezocht, maar, ja, ik had het goed, was de geldzuivering, allemaal weer even rijk. :^)

  Het is een geweldig stuk, ik ben van alles en nog wat tegelijk aan het doen, maar ik ga het nogmaals lezen, want het is erg goed en de lamp is prachtig.

 6. Appelvrouw schreef:

  Of ik het nu wel of niet snap,
  ik heb er van genoten, je verhaalstijl, de zijweggetjes die nog altijd. en weer, van toepassing zijn.

  En dan te bedenken dat ik een afstammeling ben van een Lieftink en pas 3 weken geleden over dat tientje heb gehoord.

 7. King Billy schreef:

  Waar is de gesubsidieerde spoorwegstaking gebleven, die hongersnood veroorzaakte?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.