Bouwput 2 blog Moeder Aarde

De wereld blijft in de ban van je-weet-maar-nooit.  Zoals in de jaren zestig tijdens de Varkensbaai-crisis. Toen een atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie dreigde uit te breken.  Thuis werd geroutineerd ingeslagen voor het geval de SU zijn raketten niet weg zou halen van Cuba. Ze waren geplaatst vanwege een invasie van bannelingen, die met steun van de  VS in april 1961 tevergeefs Cuba wilden ‘bevrijden’.

Het samen schuilen in de kelder leek me reuze spannend. Vier dagen lang hield de wereld zijn adem in. Helaas liep het vroegtijdig met een sisser af voor wie gehoopt had op een paar maanden geen school,  geen kerk en geen boodschappen doen. Wel had ik door deze crisis onder de vloer van mijn slaapkamer een eigen schuilplaats gemaakt. Daar heb ik me vaak verstopt als het weer eens hommeles was, omdat vader op zoek was naar mijn lurven. Niets is vermakelijker dan iemand die over de rooie is, boven je te horen ijsberen. Zijn woede ging vaak om niets. Een kapot gebeten gummetje was al genoeg om die te ontsteken.

Je verschuilen voor de ander is eigenlijk een vorm van recreatie. Je herschept je fysieke wereld in een geheime ruimte en volgt nauwgezet wat er buiten je cocon gebeurt.  Ondertussen vermaak je je met je stripboeken, hun tevergeefse zoektochten en het idee om nooit meer bovenvloers te leven. Nu het economische systeem vol tijdbommen op springen staat en in Vlissingen de kazematten gerestaureerd worden, werpt deze samenloop van omstandigheden de kans op een gigantisch onderduikadres in mijn schoot.

Voor wie ook op zoek is naar een schuilplaats, in het Keizersbolwerk in Vlissingen is nog wel een onderaards perceeltje over. Zie foto’s. Het vestingwerk dateert uit 1548 en kreeg in de Franse tijd de huidige vorm. De ingang vind je in de ‘Waterpoort’, de enige stadspoort die nog intact is. Bovenop het bolwerk staat Michiel de Ruyter. In de sokkel van zijn standbeeld zit een losse tegel, met daarachter een mangat naar de munitiekamer (nu in gebruik als dieseltankstation voor de Belgische loodsen). Halverwege zit een onderdeur met bel, waarachter de tunnel begint naar mijn schuilplaats.

Zelf gebruik ik een mangat in het schuurtje achter mijn huis. Het brengt me via een oud riool meteen op de plek waar ik al flink opgeschoten ben met het herstellen van de lingerie van Moeder Aarde.  In het schilderij kun je nu rondlopen. Alle grotten zijn voorzien van deuren, trappen, verstelbare pilaren en een leidingenstelsel voor vervoer van natte en droge waren. Het is nog lang niet af, maar ik schiet al aardig op.

Het paneel, dat hier wordt afgebeeld, zit rechtsonder in het meest toegankelijke schilderij van de wereld. Je ziet dat het er al knap uit gaat zien. Het merendeel van dit ingenieuze bolwerk is gestut.  Tijdens het herstel zijn oude beelden gevonden, die energie opwekken met een waterrad in de bloedsomloop van Moeder Aarde zelf. Ze kunnen vuur spuwen, alles verwarmen, licht geven met hun ogen, brood bakken in hun mond, alle zenders afspelen op hun buikwand enz. enz.

Ik zou uren kunnen vertellen over wat ik in die lingerie aan bijzondere plekken heb aangetroffen. Maar kijk zelf en ontdek de ruimten en objecten, die ooit allemaal een naam hebben gehad en nu een onbeschreven blad zijn. Nergens heb ik ook maar een regeltje tekst en uitleg gevonden en toch kom je er al snel achter wat iets zou kunnen zijn. Wat je aanraakt, opent zich meteen en als je erin kruipt vertellen je vingers net als aan blinden wat het kan zijn. Wie wil niet schuilen in de oneindige  kruipruimten, die je kunt weven van de lingerie van Moeder Aarde!? Onvindbaar voor de belastingen, de NSA, ja voor alle tentakels waarmee staten burgers bij de virtuele lurven pakken om ze te onpas leeg te schudden, vals te beschuldigen dan wel vogelvrij te verklaren.

reacties
 1. Aad Verbaast schreef:

  Veelal is “ondergronds” gaan een alternatief wat de voorkeur zou kunnen hebben.
  Meer en meer reden voor.

  • artafterallart schreef:

   Wie macht of geld heeft, heeft allang en derde huis onder de grond. In de jaren vijftig en daarna was het bouwen van schuilkelders big business. Hoeveel geheime complexen er al bestaan, zou eerst eens goed moeten worden uitgezocht. Het zou zonde zijn om die niet eerst te benutten. Een kraakbeweging initieren van ondergrondse ruimten, dat lijkt me een strak plan. Ook die van de VS zouden ze moeten eens kraken: http://nl.wikipedia.org/wiki/NORAD

   Dank voor je like, Aad

   ps
   het werken aan dat ‘schilderij’ is al een vorm van onderduiken
   wat dat betreft hoef ik er niet veel voor te doen 😉

 2. King Billy schreef:

  Bedoel je “Loop maar naar de maan daar óp de aarde? In St. Petersburg was ik 120 meter onder de aarde. Daar gaat een wereld voor je open. Nu Vlissingen nog.

  • artafterallart schreef:

   Ik had graag in die positie gezeten om een boodschap rond te bazuinen. Maar van Plasterk heb ik gisteren begrepen dat een politicus geen columnist kan zijn. Want je moet oppassen wat je schrijft. In de kleren van de politicus houdt hij zijn columnistenadem even in.

   Wat een naaktheid, bah nog nooit zo’n graatmagere argumentatie gehoord. Wel onthullend dat hij eigenlijk zegt dat een politicus niet oprecht kan zijn! Maar goed, voor mij dus geen rol op een Haagse zeepkist!

   Niemand wil meer een politicus zijn, als je dit tot je laat doordringen. Als kiezer zit je daardoor ook niet in een positie om een spreekbuis te kunnen kiezen. Kortom het effectief verzenden van boodschappen kan iedereen op zijn buik schrijven zolang politici menen te kwader trouw te moeten handelen. Je kunt alleen maar met ze spotten. Een serieuze boodschap wordt door hen niet begrepen, ze halen alleen eruit wat ze van pas komt en gaan met jouw ideeen aan de haal.

   Aan mij hebben ze trouwens al sinds mijn jeugd een hartstochtelijk de wereld liefhebbende zoon verloren. Nu we volgens de profeet Pim F. in een vaderloze maatschappij leven is er geen reden voor mijn terugkomst. Of ik zou als vader herboren moeten worden. Maar dat zit er niet in.

   Trouwens, in een wereld vol hachjesmensen is die roeptoeter in handen van naieve astronauten, commerciele popmuzikanten, hoerige copywriters, blatende columnisten, verknipte terroristen, leeghoofdige presentatoren, zich eruit draaiende presidenten, valse profeten, erbarmelijke godsdiensten en andere pulp producerende massacultuur. Probeer daar maar eens bovenuit te komen.

   Je vege lijf redden zou je misschien als een advies uit dit blog kunnen peuren. Maar het is vooral ruchtbaarheid geven aan het gevoel geheel bezet te raken door het gepruts van het crisismanagement op wereldschaal. Als je stem er niet meer toe doet, je mond nutteloos gevonden wordt, big brother je in de smiezen heeft en de karavaan naar de afgrond dendert, dan kun je beter ergens schuilen waar je met je eigen leven ongestoord verder kunt. Laat ze inderdaad dan bovengronds maar afstevenen op een apocalypse.

   Afgezien van deze smoes, speelt bij mij vooral een oerwens. Zo dicht mogelijk bij Moeder Aarde leven. Dat heb ik altijd gewild. Het verbeelden ervan verplaatst me al in die toestand en daar neem ik al sinds mijn jeugd heel veel genoegen mee.

   Ik snap ook niet dat men bovengronds huizen enz. bouwt, terwijl we ondergronds veel meer ruimte hebben, meer vrijheid, minder afhankelijkheid enz.

   ps
   Vlissingen is al sinds Karel de Vijfde voorzien van een ondergronds bolwerk en vergeet de vele schuilkerken niet. Dat brengt op het idee van schuilpartijen die een schuilregering vormen voor een heuse schuilmaatschappij. Ooit werd dat de tegencultuur of alternatieve cultuur genoemd. Welnu, nog geen tien meter onder de grond kun je daar een duurzamere vorm aan geven dan tot nu toe gelukt is.

 3. Arjan Fernhout schreef:

  Zo herkenbaar. Hier een veel te eenvoudige persiflage van je zinnen. Uit 1966 overigens. Toen wij uit onze cocon kropen. Tot schrik van het ‘ancien regime.’ 🙂

  • artafterallart schreef:

   dank je, Arjen, a sweet memory

   Ik kan me wel vinden in haar tekst
   Zeker in de regels na ‘my magic carpet ride’

   And I can play hide and seek with my fears
   And live my days instead of counting my years

   Let everyone debate the true reality
   I’d rather see the world the way it used to be

   waar ik aan toevoeg “conform the human value to grow up forever
   and not to shrink down in a you know but never”

 4. Annet Lemaire schreef:

  Jammer dat ik geen notificaties krijg van je publicaties
  hoewel me dit écht boven m’n petje gaat….

 5. Annet Lemaire schreef:

  lingerie van de aarde. prachtig Marius!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.