Sacrale smartlap

Geplaatst: 14 december 2015 in Lied
Tags:, , , , , ,

Madonna van het melkwoud

 

Waar we ook heengaan zijn geen goden

geen oor voor ’n kogelvrij schietgebed

zullen we geen verse doden

tegenkomen, ook niet opgezet

*

zal al het water uit ons stromen

rivieren vormen diep in ’t dal

niemand zal erin om kunnen komen

zo licht als een mummie is dat het geval.

*

Waar we ook heengaan zijn natuurlijk borsten

kun je zelfs spreken van een heel woud

vol=vol gehangen voor onze dorst en

klotsend van dropmelk, warm of koud

*

wordt van brood banket gebakken

dat met honing is ingesmeerd

kunnen we fruit halen uit de zakken

van de boom die je in je mond parkeert.

*

Waar we ook heengaan kun je dromen

zonder dat bedrog ze verstoort

als Madonna verschijnt tussen de bomen

wier hoofd en schoot met ’n half ei wordt verwoord

*

zullen bessen met brandende pitten

hun hitte lozen in je buik

kun je voor altijd blijven zitten

eenmaal verenigd met hun struik.

*

Waar we ook heengaan of aan ontkomen

niemand weet precies wanneer

is de lust niet meer in te tomen

van al die engelenscharen zonder Heer.

**

Het panel van de enige omroep voor alle ongelovigen en aarzelende gelovigen in Nederland heeft deze lyric uitgekozen als het kerstlied van 2015. De voorzitter spreekt in haar kattenbelletje bij de prijs (een slordig aantal euro’s) dat Studio Artaaa erin geslaagd is hemel en hel, het beloofde land en de zondvloed, de waarheid en het leven, Madonna en haar vruchtbeginsel en het einde der tijden zo met elkaar te verbinden in een niet meer uit te wissen verbeelding en verwoording van wat ons allen te wachten staat dat het door iedere gezindte meegezongen kan worden met behoud van de egen identiteit en cultuur.

Ze meent tevens dat het de vluchtelingenstroom kan doen afnemen, waar het impliciet waarschuwt voor onomkeerbare tegenvallers  voor wie een land vol toekomstmuziek hier denkt binnen te stappen. Ze constateert dat nog altijd de meerderheid uitkijkt naar het hiernamaals als de kers op hun levenstaart. Ze vermoedt wel dat er een verschuiving heeft plaatgevonden en de zin van het leven voor de gemiddelde inwoner niet meer het sterven is.

Voor de viering van de prijs wordt het lied uitgevoerd door een engelenkoor in de Sint Jacobskerk te Vlissingen gedurende de kerstinkoopdagen. De coupletten worden wisselend ten gehore gebracht door respectievelijk het voorste deel van het koor bestaande uit Hells Angels Van Eigen Bodem (als de gevallen engelen), het middelste bestaande uit de Guardian Angels uit New York (als de beschermengelen) en op de achterste rijen de Aartsengelen bestaande uit diverse hedendaagse heiligen en helden die in de daarnaar genoemde KRO-campagne hoog scoorden (o.a. een replica van Prins Claus)

reacties
  1. King Billy schreef:

    Al lezende De Waarheid in ogenschouw nemende hoe het in hemel in hel toegaat is in plaats van wederopstanding een ordentelijke crematie een alleszins redelijk alternatief.

  2. King Billy schreef:

    Bewijs gewenst gelet hoe het op aarde toegaat. Zelfs het Vaticaan heeft onderkend dat alleen Maria’s ziel onbevlekt was.

    • artafterallart schreef:

      Ja, het is en blijft een gok ‘de schrift’ in deze te geloven.
      Maar goed, geloven vraagt juist om goklust.
      En een goede gelovige vindt bewijs principieel een zwaktebod.
      Trouwens, wat kan het ons schelen als er slechts Het Niets tegenover staat.

      Aan de andere kant, zolang de sprookjesvertellers samen met hun hoofdstad blijven volhouden dat Gods woord mensenvlees is geworden, heb ik er toch ook weer geen trek in.

      Dat inzicht geeft mij het gevoel dat het ‘hiernamaals’ onontkoombaar de betekenis krijgt van maaltijden die na hier genuttigd worden.

      Die maagden van engelen zitten daar samen met Abba en Allah te wachten tot we als dode zielen genoemd worden. De vampiers.

      Dan is zelfs een crematie riskant en wordt het invriezen tot ze eruit zijn wat er met je na het hier gebeurt.

  3. Simen Vrederat schreef:

    Een fraaie ambiance met de juiste mix van engelen.
    In wiens maagdelijkheid ik echter moeilijk kan geloven.
    Hoe kan je dan een engel worden ?

    • artafterallart schreef:

      @Simen
      Je kunt het proberen om via de sprookjesvertellers in een bijbelverhaal te komen of wachten op een recrutering door het Vaticaan. Volgens pater Renzo Lavatori zal de paus daar binnenkort zijn aandacht aan gaan geven als hij klaar is met de duivel.

  4. Simen Vrederat schreef:

    Begrijp ik het nu goed dat we in het Rijksmuseum niet alleen het woord neger gaan weghalen maar dat alle vleugeltjes ook zullen worden weggeschilderd.
    En hoor ik jou nu zeggen dat onze paus na zijn verblijf op de camping van Avignon nog steeds niet met de duivel is klaargekomen ?
    Lichtflitsjes ervaren telt niet mee voor het celibaat.

    • artafterallart schreef:

      Ja, natuurlijk! Alhoewel volgens pater Renzo L. zijn die vleugels historisch niet correct, maar hij vergeet echter dat de engelen ooit als de motoren van de sterren gezien werden. Toen de techniek nog geheel in de ban was van de uitvinding van het wiel. Wat ons mag doen twijfelen over het historisch juiste inzicht van die verders brave pater.

      Wat betreft de duivel zal het Vaticaan waarschijnlijk nooit ermee klaarkomen. Een speciale afdeling zou zich op zijn uitdrijving richten. Ze zien in de vele gevallen van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk het werk van de duivel. “De duivel infiltreert het Vaticaan”, zo stelt Amorth, het hoofd van die afdeling, “ik kan het zien”. Volgens hem heeft de duivel verschillende priesters en kardinalen in zijn macht en laat hij hen slechte dingen begaan. Seksueel misbruik door priesters is dan ook het werk van de duivel.

      Volgens hem zou de verwarde vrouw, die de paus aanviel, geleid worden door de duivel, evenals Mehmet Ali Agca, de man die in 1981 paus Johannes Paulus II neerschoot.

      Amorth, al 25 jaar aan de slag als hoofd van de afdeling exorcisme, claimt zelf reeds 70.000 zielen van die duivel afgeholpen te hebben.

  5. Simen Vrederat schreef:

    Motoren van de sterren. Dat vind ik echt een heel mooi en plausibel beeld. Alle geloofsverhalen zijn uiteindelijk ontstaan uit waarnemingen van de onverklaarbare natuur. Zo zijn er van de week nog weer een aantal engelen uit de hemel gevallen. Maar het gat tussen mythologie en bijbel is voor mij te groot en onoverbrugbaar om het als literatuur te waarderen. Maar ieder bijbels verschijnsel wat je daar aan relateren kan zal ik beschouwen als kadootje.

    • artafterallart schreef:

      Ik denk dan meteen aan een heidense mythe, waarbij een levensboom de hemel als dak van de aarde op zijn plaats houdt. In de bijbel vind je daarvan een omkering terug. De aarde staat volgens dat Boek der Boeken zelf vast op een fundament van pilaren.

  6. artafterallart schreef:

    Ik had de liefhebbers van dit alternatieve kerstlied
    Graag willen bedanken met een benefiet
    Tot mijn grote sprookjesverdriet
    Kan ik dat helaas niet 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.