De laatste evergreen zonder vervolg

Geplaatst: 3 maart 2010 in Voetbalplaatjes
Tags:, , , , , , , , ,

zizoustoot

Bijna 4 jaar geleden gaf de Franse voetballer Zinédine Yazid Zidane (bijnaam Zizou) de Italiaanse rasverdediger Marco Materazzi geen kans om zomaar weg te komen met het beledigen van zijn zus. De twee voormalige Europese topsporters staan respectievelijk symbool voor de beste voetballer ter wereld en de enige echte en bovenal gemeenste Italiaanse verdediger van deze generatie Azurri. Beiden werden regelmatig door spreekkoren toe- of uitgezongen. Jammer genoeg is daar geen echte evergreen uit voortgekomen…
 
Wat wel beklijft is het beeld van een getreiterde Zizou en een zuigende Materazzi, die in de finale de eerste strafschop benutte, waarin Italië wereldkampioen werd. Hij heeft meerdere malen in eigen doel gescoord en menige rode kaart of penalty tegen gekregen. In het seizoen 2005-2006 gaf hij al eerder zelf de Argentijn Sorin een keiharde elleboogstoot. Op het WK vielen de overtredingen door en tegen hem al meteen op. Hij moest tegen Australië het veld voortijdig verlaten en kreeg in de tweede helft van de verlenging van de finale tegen Frankrijk de beroemde kopstoot-tegen-de-borst van Zidane, die op zijn beurt het veld uit werd gestuurd met rood.
 
De Italiaanse verdediger beweerde dat hij in de finale op de spottende vraag Als je wil, krijg je mijn shirt na de wedstrijd van Zidane, nadat Materazzi voor de tigste keer aan zijn shirt was gaan hangen, had geantwoord: Ik heb liever je zus, de hoer. Zidane heeft zich nooit verontschuldigd bij Materazzi voor zijn borststoot in de WK-finale van 2006. Afgelopen maandag maakte hij dat duidelijk in het Spaanse dagblad El País. De borststoot was Zidane’s laatste daad als prof.
 
Hij vertelt nu aan de krant dat hij in de catacomben van het Olympiastadion in Berlijn zag hoe Italië na een strafschoppenserie de wereldtitel veroverde. Ik heb iedereen mijn excuses aangeboden: de fans, het elftal, de hele voetbalwereld. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om me te verontschuldigen bij die bandiet. Ik sterf nog liever. De krant vervolgt met dat er veel is gespeculeerd over wat Materazzi precies zei, waardoor Zidane van de kook raakte.
 
Zelfs zouden er liplezers gepromoveerd zijn en aan het incident een dokterstitel hebben overgehouden door een wetenschappekijke reconstructie van de dialoog. Materazzi zelf verklaarde in het najaar van 2006 in La Gazzetta dello Sport dat hij ‘giste naar het beroep van de zus van Zidane.’ Hij durft nog altijd niet de bekennen wat hij precies zei en waarom. Zidane betreurt het nog altijd dat hij zijn geduld verloor. Er gebeurt heel veel op het veld. Wat er in de publiciteit verschijnt, is slechts het topje van de ijsberg. Normaal gesproken kon ik goed omgaan met die beledigingen, maar in dit geval niet. Ik maakte privé ook zware tijden door. Het is geen uitvlucht, maar mijn moeder lag destijds in het ziekenhuis, het was een moeilijke periode.
 
Van een verzoening tussen de twee protagonisten van de jongste WK-finale komt het niet. Dan kan ik mezelf niet in de spiegel kijken, zei Zidane. Als ik een dergelijke overtreding had begaan op een normale, sympathieke speler als Kaká, zou ik meteen mijn excuses hebben aangeboden. Vraag ik Materazzi om vergiffenis, dan duidt dat op een gebrek aan zelfrespect.’ De borststoot is nooit meer nagedaan, terwijl hij er veel minder geweldadig uitzag dan de kopstoot.
 
 

reacties
 1. öszibarack schreef:

  De kopstoot van Zizou hoort ongetwijfeld thuis in het rijtje topincidenten in de sport, naast de beroemde ‘hand van god’ die uiteindelijk van Maradonna bleek te zijn.
  Is er overigens al een boek verschenen in het fictieve genre, die verhaalt hoe de kopstoot de climax werd van tal van verrassende, complexe en tragische gebeurtenissen?

 2. Marius van Artaaa schreef:

  @öszibarack
  het zou het overwegen waard zijn om eens een sportroman te schrijven, waarin de ontwikkeling van het geweld en de behoefte aan eigen rechter spelen maatschappelijk en recreatief in elkaar grijpt….
  zo’n roman kan ook gaan over wat er met de persoonsontwikkeling aan de hand is van voetballers, trainers en journalisten, dat zij aan zoiets onbenulligs als voetbal zo’n religieusachtige waarde hechten en hoe dat binnen jongensdromen zichtbaar niks toevoegt aan de hoge cultuur en de lage daarentegen optilt…./-;[]

 3. paco painter schreef:

  Ja, deze blijft mij altijd bij

 4. Marius van Artaaa schreef:

  @ paco,
  als de natuurlijke beweging van een sportliefhebber
  die een zelfreinigend systeem uitprobeert, hoop ik maar…./ -;[]
  als evolutionair meest passende beweging
  om de oliedomme Matennaaier duidelijk te maken
  dat hij geen rivaal is als het om het vrouwtje gaat
  (in dit geval het WK zelf en zijn zus),
  als aanbevelingswaardig gebaar, waar we allen een voorbeeld aan kunnen nemen
  als het erom gaat een vandaal persoonlijk tot de orde te roepen
  en zo slim dat hij in zijn eigen lichaamstaal trapt….
  ikzelf zie er een gelijkenis in over de voetballer
  die zoveel met zijn voeten kan dat hij wel
  vaak moet worden geblesseerd
  door tekortschietende Materazi’s
  die de zon in het water niet verdragen
  en met dit spijtige gebaar aangeven wat
  ze hemeigenlijk niet waard zijn
  ik bedoel: alsof hij express zijn kop niet stoot,
  maar op zijn borst legt in een gebaar
  die op een stormram lijkt
  maar dan één die halverwege gestaakt wordt…/ -;[]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.