EFFATHA

Geplaatst: 16 augustus 2009 in Commentaren
Tags:, , , , , , , ,

Je moet eens naar de kerk gaan, zei een stem, je broer preekt in Delft, ga naar hem. Je doet het zonder het waarom te weten en met het idee hem weer eens te spreken.

Je schuift aan in een kerk vol doofstommen, wiens harten uitgaan naar een boodschap voor hen die niet horen en niet spreken konden. Mijn broer heeft uit drie bijbelboeken teksten gekozen die wijzen op de wonderlijke genezingen van profeten en de zoon van God, die te vaak met gebedsgenezers zouden worden vergeleken. Hij ontvouwt voor zijn hartelijk gehoor een theorie die dieper gaat dan menige psychologie, maar net bij de praxis blijft steken. Zoals dat hoort voor een religieus genie die de beginselen duidt en niet haar streken.

Met goed gevoel voor authentieke details schetst hij Jezus als een persoonlijk betrokken genezer, een moderne coach die niet uit is op spektakel, maar op de aandacht voor de mens, voor zijn kracht weer te luisteren en te spreken. De doofstomme wordt zo weer gehoor bijgebracht en een stem om zich uit te spreken. De blinde gaat zien en de lamme gaat lopen, door slecht met de vinger te strijken. De doofheid verdwijnt met zo’n vinger in het oor, de tong door zijn speeksel met vingers aan te tippen. Jezus weet dat het suggestie is, maar de aangeraakte heeft dat niet door.

Hij houdt ook geen preek voor doofstommen op zich. Hij bedoelt het allemaal symbolisch. Hij roept de gelovigen op hun monden te openen, hun tongen te roeren en alles te zeggen wat ze op hun hart hebben over Gods Liefde en dat voor de naaste. Hun oren te openen voor dezelfde stem, die ze ingeslikt hebben omdat anderen er makkelijker over praten. Zijn oproep heeft hij afgestemd op wie door stomheid is geslagen bij het liefdesgesprek en doofheid van de pesterijen. Dat is zijn steun voor het verzamelde gehoor. Zonder hen zich erover te laten uitspreken.

Bij de koffie vraag ik hem, hoe hij Effatha zo wist te manipuleren dat het een kwestie werd van oor en tong goed insmeren. Hij kende echter zijn vak en wist me te bekeren. Een gelovig mens is niet uit op een dialoog met de prediker, hij wil uitleg over echtheden, dat is waar wij voor zijn en niet voor het kneden van goede levens. Nooit beseft dat het vak zo’n wijze kant op kon gaan, ben ik nu zeer over hem te spreken.

effatha

reacties
 1. Jezzebel schreef:

  Heel erg mooi.
  Ik geloof in die liefde.
  Die van jou.
  En je broer.

 2. Marius van Artaaa schreef:

  Ik ook al maak ik die van hem sterker.
  Ik ben blij met hem zonder de oude kerker.

 3. Aad67 schreef:

  Ik zou bijna naar Amber Alert Heijn gaan…..

 4. Marius van Artaaa schreef:

  @ Aad
  Met een Amber Alert wordt de aandacht gevestigd op de vermissing van een kind, waarbij gevreesd wordt voor het leven of welzijn van het kind. Begrijp ik het goed dat je hier Enffatha ziet als de opening van de kindermonden? Bedoel je daar iets mis- of aanprijzends mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.